”Nobba avgifter – bygg din egen portfölj”

12 12 2010

I sydsvenska dagbladet idag på sidan 18-19 finns en intressant artikel med rubriken ”Nobba avgifter – bygg din egen portfölj”. Artikeln tar upp perspektivet att det är relativt enkelt, tryggt och framför allt mycket billigare att direktinvestera i aktier (gärna investmentbolag) än att köpa bankernas ofta dyra och många gånger dåliga produkter i form av fonder och pensionsförsäkringar. Kanske journalisten har läst min bok?

Det är ju glädjande att journalister börjar vakna upp från sin törnrosasömn där de mest gått runt i den finansiella industrins ledband. För hur många journalister har grävt, ifrågasatt och därmed hjälpt den lilla investeraren att genomskåda många av de dåliga sätt (som den finansiella industrin framgångsrikt basunerat ut) på hur man bäst sköter sin egen plånbok?

Förhoppningsvis blir det fler artiklar i denna riktning!


Åtgärder

Information

7 responses

27 12 2010
Gustaf

Hej Tobias,
fick din bok i julklapp och läste ut den häromdagen. Har precis fyllt 18 år så funderar nu på att öppna en depå. Jag har tittat lite på Swedbanks alternativt Nordnets prisförslag insåg att det skiljer 0,005 i courtage avgift mellan de två.
Då jag inte är så insatt i allt det här med depåer, aktier osv tänkte jag boka in ett möte med Swedbank där dem får bringa lite klarhet i det hela.

Mina frågor till dig är går det att ”pruta” på courtageavgiften, vad skulle jag i sådant fall kunna använda för argument som ”fattig student”? Skulle du rekommendera Swedbank eller Nordnet i mitt läge? Har en del fonder i Swedbank som jag delvis funderar på att omplacera i investmentbolag.

Till sist, jag funderar på att söka in till Civilekonomprogrammet (marknadsföring) hur tycker du att de var att studera en sådan linje? hur ser jobbmöjligheterna ut efter att jag är klar? finns det stora möjligheter till jobb utomlands? Vad kan man vänta sig för en ungefärligt snitt ingångslön som nyexaminerad?

Nu fick du lite att bita i 😉
Hälsningar,
Gustaf

4 01 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Gustaf!
Kul att höra ifrån dig och att du läst ut boken. Eftersom jag sällan säljer och köper aktier ca 1 gång per kvartal gör en så liten skillnad i courtage inte avgörande. Men överlag gillar jag Nordnet och Avanza eftersom det är mycket tack vare dessa ”nya banker” som priserna för att investera i aktier och sjunkit avsevärt de senaste 10-20 åren. Men för att svara på din fråga, du kan av courtageskäl välja vilken av de som du tycker passar dig bäst. Dock ska du i vilket fall välja att öppna depå på Nordnet så att du får aktierna som kommer med boken (se värdekoden på första sidan). Då kan du också fortsätta att regelbundet köpa fler investmentbolag via den depå du öppnat. När du pratar med din bank hade jag fokuserat på att förhandla bort alla eventuella årsavgifter runt omkring (bankkort, depå, årsavgift etc), dessa är generellt sett lättare för dig att förhandla bort.

Jag pluggade själv till civilekonom i Lund med inriktning mot marknadsföring så det kan jag varmt rekommendera. Är man intresserad av affärer och företagsbyggande får man en bra grund och man kan välja många olika inriktningar i sitt yrkesliv. Själv har jag jobbat med så pass skilda saker som affärskonsult, aktiemäklare och marknadsförare. Ingångslöner har jag inte koll på men säkert 20 000 kr och uppåt. Framför allt är stegring av lönen intressant och det finns det mycket goda möjligheter till som civilekonom (till skillnad från lärare och många andra yrken). Viktigast är dock att man har kul och passion för sitt yrke tycker jag. Och om du som jag bygger på en egen pengamaskin genom att investera i aktier blir löneinkomster mindre och mindre viktiga i takt med att pengamaskinen växer. Om jag får be dig om en tjänst så får du gärna berätta, om du har facebook, på din wall att du läst boken länka till bloggen här, tack på förhand.

Lycka till,
Tobias

4 01 2011
Gustaf

Tack för de bra svaren, låter som att civilekonom är något att satsa på. Pengamaskinen är i stadiet samla ”byggstenar” så första insättningen kommer så fort depån är öppnad.
Självklart ska jag posta på wallen om både boken och bloggen!

Stort tack,
Gustaf

23 12 2010
Jones

Hej Tobias!
Jag måste säga samma sak som Pontus och tacka för all den inspiration jag har fått utav din bok. Just nu har jag ett kapitalöverskott på ca 25 % sedan Juli i år, då jag har investerat i Melker Schörling, Lundbergs, Ratos, Industrivärden och Handelsbanken.
Mvh Jones

24 12 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Jones!
Vad kul att höra att boken inspirerar dig! Och fantastiskt hur väl du kommit igång och byggt på din egen pengamaskin. Din portfölj ser väldigt stark ut och kommer att ge dig mycket pengaregn under årens lopp är min gissning. Till sist så mycket att du undrar hur tusan det gick till:)?! Glöm då inte bort att det gick till för att du bestämde dig och vågade agera och sätta igång.
God jul och tack för uppmuntrande ord,
Tobias

12 12 2010
Pontus

Ja, det hoppas vi verkligen. Tack Tobias för din otroliga ögonöppnare till bok och det den hittills gett mig i kapitaltillskott (13% på 5 månader). Du är i mina ögon privatekonomins Jamie Oliver. Vi läsare står enade bakom din rygg och hjälper dig vidare genom att sprida ditt budskap. (lät nästan lite religiöst)

/Pontus

12 12 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Tack Pontus för dina rader, det är jättekul att boken inspirerar dig och att du redan kommit igång så bra med att bygga din egen pengamaskin. Tack också för att du hjälper till att hjälpa andra att bygga egna pengamaskiner.
Hälsningar,
Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: