Regeringen föreslår ett investeringskonto som luktar ”ökad beskattning”

10 12 2010

Investeringskonto innebär, så som förslaget ligger, att man betalar en årlig skatt på innehavet mot att man slipper deklarera försäljningar och betala skatt på utdelningar och reavinster. Det påminner i sitt upplägg om nuvarande kapitalförsäkring men med den betydande skillnaden att den årliga skatten är högre. Enligt uppgift kan man, om förslaget genomförs, välja att fortsätta betala skatt endast på utdelning och vid realiserade reavinster eller övergå till ett investeringskonto och istället betala årlig skatt på innehavet.

Ja, man kan säga att mina farhågor besannades om att man aldrig vet vad regeringar gör med reglerna för kapitalförsäkringar i framtiden . I dagarna har jag läst att som en konsekvens av det nya förslaget om investeringskonton så kommer regeringen att kort och gott ändra (läs höja avgifterna) förutsättningarna för kapitalförsäkringar. I det jag läst får jag även känslan av att regeringen är girig och kommer att ha en högre avgift på investeringskonton än vad som fram tills nu har gällt för kapitalförsäkringar. De pratar gott om investeringskonto men är noga med att sällan nämna vad avgiften kommer att hamna på. Den räknas också ut på ett omständigt och krångligt sätt. Och nivån på skatten avgör i högsta grad vad jag anser om förslaget. Så klart är det skönt att slippa administrationen av försäljningar men inte till vilket pris som helst. Så här långt luktar det aningen illa och verkar bli dyrt för investeraren, jämfört med de alternativ som finns idag.

Jag vidhåller, som jag också redogör för i boken, att det vore bättre att förändra dagens dubbelbeskattning av utdelning för att främja långsiktiga direktinvesteringar i enskilda bolag istället för att införa årlig beskattning som inte baseras på realiserade resultat.


Åtgärder

Information

2 responses

12 12 2010
investeringskonto

Som du skriver verkar det som att skatten på KF och den nya sparformen investeringssparkonto höjs med 0.25 % från 2012. Å andra sidan blir skatten för KF och investeringssparkontot likvärdig. Det innebär att man sannolikt i den nya sparformen får ett antal fördelar gentemot KF (rösträtt, optioner etc).

Högre skatt alltså, men eftersom även skatten för KF höjs så blir den nya sparformen rimligtvis ändå mer intressant än KF.

12 12 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Helt klart kommer en kapitalförsäkring att bli en mindre intressant produkt om det nya förslaget om investeringskonto går igenom. Precis som du skriver får man vissa fördelar med investeringskontot vs kapitalförsäkring. Men frågan är om det ändå inte blir fler fördelar vs både investeringskonto och kapitalförsäkring att fortsätta som nu, dvs att betala utdelningsskatt löpande på utdelningar och ingen annan skatt förrän om man någon gång realiserar och säljer med vinst?
/ Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: