Ny krönika ute!

8 12 2010

Ny krönika ute: ”Aldrig tidigare har så många kunnat investera så lite i så mycket värdeskapande över hela världen.” Klicka på Pengakoll, Företagande eller Spara&Placera för att läsa krönikan.


Åtgärder

Information

2 responses

8 12 2010
Niklas

Tjena Tobias,
Jag har utöver min egen påbörjade pengamaskin även fått mina föräldrar och bror att inse fördelarna med en sådan. Min bror har nyligen påbörjat byggandet och mina föräldrar ligger i startgropen. Det var dock inte helt enkelt i fallet med den äldre generationen. Tanken att det är osäkert och farligt fick jag överbrygga med sakliga argument och visa på fakta. Men, ett försiktigt tillvägagångssätt behöver inte enbart ses negativt. Det finns t.ex. en anledning till att kvinnor generellt investerar bättre än män. Mer genomtänkta beslut och mindre på impuls till högre risk.

Att aktier (särskilt investmentbolag) varit överlägsen sparform på sikt råder det ingen tvekan om. Men hur ser du på den tidshorisont man bör kunna satsa på aktier? Är man äldre närmar man sig också pension med vad det innebär i att vilja kunna använda pengarna medan man fortfarande känner sig pigg och kry. Är 6-10 år innan man eventuellt börjar sälja av delar av innehavet för kort tid för denna sparform? Jag har t.ex. för mig att Warren Buffett rekommenderar en investeringshorisont vad gäller aktier på minst tio år?

PS. Känns skönt att kunna säga att man tillhör den fjärdedel som inte lockats in i nätet. DS

10 12 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Verkligen kul att höra hur du hjälpt din omgivning. När det gäller tidshorisont för att investera i aktiemarknaden så är 10 år inte fel. Skulle man börja investera precis innan en långdragen lågkonjunktur för bolagen så har man ändå goda chanser att på tio år få en god avkastning. Men redan inom 3-5 år är det rimligt att det ser bra ut om man investerar regelbundet. Tycker inte att 6-10 år är en för kort tid innan sin pension att börja realisera sin pengamaskin, snarare något tidigt, jag skulle nog själv sikta på ca 5 år innan och då börja sälja av en femtedel per år om det nu är så att jag vill nyttja alla de investerade pengarna direkt när jag går i pension. Annars kan man sälja av med en tiondel per år med start fem år innan och sen att det fortsätter under de fem första åren som pensionär.
Hälsningar,
Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: