OM TOBIAS

Jag började bygga på min egen pengamaskin redan som tonåring. Det blev början på en resa som kom att fortsätta och som genom åren ökat min ekonomiska frihet i livet.

Jag är utbildad civilekonom från ekonomihögskolan i Lund och Napier Business School i Edinburgh med inriktning mot marknadsföring och finansiering. Jag har varit verksam inom olika branscher, bland annat som aktiemäklare på Handelsbanken och som affärsområdeschef på Findus. Idag driver jag e-handelsföretaget www.solentro.se tillsammans med min bror Hampus. Viktigare för boken än all formell utbildning är helt klart att jag har fått växa upp i en familj och släkt som genom livets skola lärt sig pengafilosofin. Det får jag tacka min lyckliga stjärna för.

Jag bor och trivs i Malmö men är sällan sen att poängtera att jag är uppväxt i Bjuv. Jag gillar att förena affärer med nöje och har en passion för att genomföra idéer av allehanda slag. Jag älskar att surfa och att tillbringa tid på stranden och i havet. Därtill är min passion för mat, musik, böcker och tid med nära & kära viktiga ingredienser i livet.

59 responses

11 11 2022
Peter Eriksson

Hej Tobias.
Har läst 20 sidor av boken och tycker den verkar superbra. Är redan inspirerad. Jag har redan kört principen att jobba ihop och spara ihop extra pengar jag kan investera och har nu investerat i cash fx som har tredubblats på lite mer än ett år. Det är alltid en risk att investera men det är så kallat extra pengar så jag är beredd att förlora dem i värsta fall. Men superbra bok bara det lilla som jag har läst.

17 11 2022
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Peter,
vad kul att höra att boken inspirerar dig och att du redan kommit igång.
Lycka till!
Hälsningar,
Tobias

13 03 2017
Jimmy

Hittar inte ljudboken längre ? Fanns på iTunes förut och skulle köpa den åt en vän som fyller år.

13 03 2017
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Jimmy,
Ljudboken ligger på Adlibris, Bokus och Storytel.
Hälsningar,
Tobias

4 02 2014
CV-föreläsning & EKOT2014 | Eurekha – Ekonomföreningen i Halmstad

[…] inleds 12.30 i sal O126 med en föreläsning i privatekonomi, som hålls av Tobias Schildfat, författaren bakom boken Vägen till din första […]

3 02 2013
Mona

Hej,
Jag heter Mona. Jag är i grunden ekonom och har jobbat som revisor och haft kurser i aktiekunskap. Efter mina elevers påtryckningar har jag nu gjort en hemsida om aktier. Jag skulle bli jätteglad om ni kunde gå in på min sida och ge mig konstruktiv kritik.
Naturligtvis skulle jag bli ännu gladare om vi kunde länka till varandra men konstruktiv kritik är inte fy skam det heller. http://www.aktietidning.se
Pseudonym Fredrik
Sköt om er därute!

21 12 2012
joel

Hejsan Tobias!
Först vill jag bara tacka för en otroligt bra och inspirerande bok. TACK!
Nu ska jag ta tag i min ekonomi och börja investera mina pengar i aktier!

Då jag är helt ny på området har jag lite funderingar. Jag har väl runt 150.000kr sparat och med tanke på att jag som sagt är ny på banan tänkte jag väl investera runt 80-100 tusen i början för att eftersom gå in med resten. Sen kan jag lägga av lite drygt 3000 kr i månaden och då tänker jag invester ca 10000 var tredje månad.

Tanken är väl att ha 2-4 investmentbolag och 3-5 andra aktiebolag.(tänker ligga runt max 10 bolag i min aktieportfölj.) Låter de vettigt?
Tycker du att jag ska sprida akriebolagen på large/mid/small cap eller köra allt på large cap bolag? Fördelen med Large är väl att de är lättast att hitta info och artiklar om dom bolagen? Har du någon koll på hur det generellt ser ut om säg large cap bolag ökar mer än mid cap, eller tvärtom? Finns de någon sådan statestik?

Jag har gått med i aktiespararna och prenumererar på DI och försöker läsa så mycket jag hinner och tycker att de är riktigt intressant, en ny värld har öppnats! 🙂

En annan fundering. Du säger att du sällan säljer hur ofta är de ungefär? Jag förstår att det så klart varierar, men i snitt säljer du 1 gång i veckan?/månaden?/året?

Hur brukar du göra när börsen gått upp en längre tid och det väntas lågkonjuktur? Ligger du kvar och tar ”smällen” eller säljer du av innehavet?

En sista fundering, jag har ju alltid haft samma bank och har även mitt bolån på den banken vad jag har läst mig till så har dom en fast avgift på 1000kr om året om jag ska börja handla med aktier. Dom har liknande courtage som tex Avanza som inte tar någon fast avgift alls.
Tror du att jag kan förhandla bort den fasta avgiften trots att jag inte har så jätte mycket pengar? Om inte tycker du att jag ska starta ett konto på Avanza?

Tack på förhand! Jag känner mig riktigt taggad!
(de kommer säkert fler frågor) 🙂

God jul & Gott nytt INVESTERAR år! 🙂

MVH joel

15 01 2013
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Joel,
vad kul att boken inspirerar dig!

Först och främst, du verkar ha en riktigt bra plan! När det gäller stora och små bolag så föredrar jag stora men det hindrar inte att man någon gång tar in ett mindre bolag om an tror starkt på det, men då som en mindre del av hela portföljen. Statistik finns det säkert, ut och leta på nätet:). Depåavgiften ska du absolut få bort, annars behåll vad du vill behålla hos banken och lägg aktieaffärerna hos någon som inte tar ut den avgiften. Skulle förvåna mig om din bank inte är klok nog att behålla dig och ta bort avgiften.

Jag ligger oftast kvar och ”tar smällen” av den enkla anledningen att det inte är så lätt att gå ur och gå in vid rätt tillfällen och över tiden brukar det bli bra ändå, därav mitt beteende. Dock kanske jag investerar lite mindre och sparar kontanter när jag tror att det är sämre tider framåt och vice versa. LUndbergs började jag köpa för tio år sedan och har ännu inte sålt någon aktie. Tycker din investeringplan låter vettig.

Lycka till och återkom gärna och berätta årligen hur det utvecklas.

/Tobias

31 07 2012
Tips om gratis skrivkurs « Kusiin Vitamin

[…] Solentros hemsida kan man läsa en gratis liten skrivkurs av Tobias Schildfat, som har skrivit bokenVägen till din första miljon som sålts i 40.000 exemplar. I skrivkursen […]

31 07 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Absolut, alla som tycker det kan vara intressant att läsa skrivkursen så finns den här: http://www.solentro.se/skrivkurs
/Tobias

25 04 2012
Jan Elvegård

Hej, tack för en inspirerande bok. Jag har ca 200 000 kr i fonder som jag tänkt flytta över till aktier som start i min pengamaskin. Är fundersam över om jag ska investera allt direkt och i så fall i i hur många bolag? Bör jag av någon anledning vänta? Tänka att sedan fortsätta månadssparande och köp framåt.

24 07 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Jag hade investerat hälften direkt i 2-3 investmentbolag och sedan fyllt på regelbundet varje kvartal med resterande pengar under ett års tid, dvs 25 tkr per kvartal.
Lycka till,
Tobias

7 03 2012
Samir

Här hittade jag nåt intressant ang. ISK och huruvida det kan va värt beroende på vad schablonen hamnar på osv. Vad tycker o tänker du om detta?

29 02 2012
Samir

Hej Tobias. Ang. din kommentar (en av dom om du gjort flera) om ISK. Du säger att du inte vill sälja av dina nuvarande innehav och sätta in i ett ISK men om du skulle göra nya investeringar så skulle du kunna tänka dig att öppna ett ISK. Jag undrar varför?

Jag tänker lite såhär: Okej om du flyttar nuvarande innehav över till ett ISK så måste du skatta på det, men då skattar du på dagens vinstrealisering. Som värdeinvesterare (eller någon investerare för den delen) så hoppas/förväntar du väl att dina innehav ska öka i värde (vinst), Och om du då ska ha dom innehaven massa år till o inte sälja förän om länge så kommer du väl tjäna på det ändå? Den exponentiella kurvan visar ju att om du betalar skatten nu så blir den mindre i summa nu än om du betalar den längre fram? Borde inte avsaknaden i vinstskatt vid sälj överväga den lilla schablonskatt man betalar genom åren?
Hur skulle man gå till väga för att räkna ut hur många % avkastning man måste ha för att det ska löna sig att byta över till ISK gentemot att ha kvar vanligt VP-konto lågcourtage (om man räknar med nån förhållandevis rimlig schablonskatt?
Jag har nämligen AvanzaMini med det lägsta courtaget på marknaden och för att skaffa ISK med lägsta courtaget så måste jag byta ”upp” mig å då också betala lite högre courtage. Har du möjligtvis nån go uppställning för hur jag skulle räkna på det?

1 03 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
i teorin stämmer det som du skriver problemet är att vi inte vet hur schablonbeskattningen ser ut i framtiden. Det är inte första gången spelreglerna ändras i efterhand och schablonskatten kommer att ändras, frågan är bara hur och när… Men, det är som jag säger inte givet vilket val som är det bästa, det vet vi först i efterhand, men å andra sidan är det förmodligen heller inte extremt mycket sämre vilket du än väljer.
Tyvärr, har ingen sådan bra uppställning men kolla med Aktiespararna, de borde ha något i den stilen. Posta gärna här om du hittar något.
Lycka till,
Tobias

1 03 2012
Samir

Det är ju det som är The Wonder of compounding, om det handlar om några procentenheters skillnad (2-3%) så kan det ju vara en väldigt stor skillnad över en period på kanske 30-40 år.

Det är ju det, men å andra sidan är det ingenting inom investering som är givet på förhand (så länge inte man ha möjlighet att ingå i avtal typ). Men jag tänker att man borde kunna räkna på nån genomsnittlig antagen schablonskatt typ? Man borde ju som sagt kunna räkna på vad schablonskatten och avkastningen måste ligga på för att finna ut vilket som är mest värt…

1 03 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Hej igen,
det jag främst tänker på är att skattereglerna kan ändras i framtiden. Låt säga att både utdelningsskatt och reavinstskatt sänks men att schablonskatten ökar något, hur slår det på en 30-årsperiod för de båda alternativen? Inte lätt att räkna på något sådant eftersom förutsättningarna kan ändras på vägen när det gäller skattereglerna…
/Tobias

28 02 2012
Amazing Auto Reply | Wivan Sandberg

[…] Kindly, Tobias ” […]

15 02 2012
Sven Jönsson

Hej! Även jag tillhör skaran som läst din bok och tagit den till mig.
Jag har lite funderingar om det nya investeringssparkontot som det långa namnet lyder. Är det något som vi långsiktiga investerare har någon nytta av. Först ska man skatta av hela portföljen som om man sålde alla aktierna, därefter börja betala schablonskatt.
Jag tycker det verkar bättre att behålla VP-kontot som innan och betala skatten på utdelningarna när det kommer.
Eftersom jag sällan säljer några aktier utan mest köper och behåller verkar det inte vara någon bra lösning. Kunde vara intressant att höra din åsikt. Sven

29 02 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Jag har inte gått över till investeringskontot och skulle jag göra det skulle jag endast göra det med nya investeringar av de skäl som du själv nämner.
/ Tobias

22 12 2011
Per

Hej Tobias!

Jag har en fråga anngående deklarationen.
Det är så artt jag har en aktie som jag har ägt i många år nu och som jag har gått ungefär 150% plus på, sen har jag köpt aktier det senaste året som jag har gått en del minus på. Min fråga är om du skulle passa på att sälja den här plus aktien (som jag vill ha kvar) och minus aktierna (som jag också vill ha kvar) för att kvitta dem mot varandra och sedan köpa tillbaka dem. Har ett Avanza mini konto så courtaget är väldigt lågt endast 9 kr.

Mvh Per

Ps Mycket bra bok

28 12 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
det kan vara en god idé som du skriver att matcha reavinst mot reaförlust. Det innebär ju lite jobb för dig så det ska ju handla om belopp som du tycker gör det värt insatsen. Låt det gå någon dag emellan att du säljer och sen köper tillbaka aktierna. Kör på,
Tobias
Ps kul att du gillar boken

13 07 2011
Henrik

Hej Tobias! Jag blev som så många andra väldigt inspirerade av din bok och jag ligger i startgropen för att börja investera i aktier och investment bolag i stället för de fonder jag tidigare har ägt.

Min fråga rör de etiska aspekterna: jag vill gärna investera i ett eller flera investment bolag men tycker att det är svårt att få en översikt över hur deras investeringar gynnar en hållbar social, miljö och ekonomisk utveckling. Tips?

//Henrik

21 11 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
kul att boken inspirerar dig. Jag tycker du ska kolla deras årsredovisning där du snabbt får en översikt över vilka bolag de investerar i och varför inte maila din fråga direkt till investmentbolaget och de olika bolag de investerar i? På så vis får de ju också bevis på att dessa frågor är viktiga för investerare.
Lycka till,
Tobias

24 05 2011
Andreas

Hej Tobias!

Jag har en fråga angående GAV-värde. Jag har en aktiedepå hos nordnet där de precis utfört uppdateringar av GAV-värdena. Detta innebär att de räknat med courtageavgiften i mina GAV-kurser, vilket har gjort att vissa av mina aktier nu har GAV-värden som är större än vad aktiekursen någonsin varit uppe i! Är det rätt att göra så? Tycker inte det borde vara relevant att räkna med avgiften för courtage, då courtaget ju är en avgift till banken för att de genomför köpet åt mig och ingenting som egentligen borde påverka GAV-värdet väl? Tacksam för svar!

20 11 2011
Jonathan Nilsson

Har du tänkt på att det faktiskt är positivt att det räknas in i ditt gav-värde för att du på så vis kommer att betala mindre skatt för att aktiens värde inte har gått upp lika mycket? Annars skulle du ju få betala 30% skatt på det som du nu tycker att de felaktigt har tagit bort.

2 05 2011
Hur får man sin egen bok utgiven? « Vem som helst kan göra en egen bok!

[…] om hur man kan få sin egen bok utgiven. Eftersom Solentro råkar ha en bästsäljande författare (Tobias Schildfat) i företaget har vi passat på att fråga honom hur han gick tillväga för att få sin bok […]

9 03 2011
Samir

Tack för informationen.

Jag har dock hört att man kan få flera hundra procents mindre courtageavgift genom att gå via en aktiemäklare ifrån USA. Kan detta vara något jag fått för mig? Jag tror jag läste att mincourtaget i Sverige låg på ca 13 dollar medans vissa svenskar som hade amerikansk aktiemäklare hade fått courtage på ca 3 dollar…

Kan detta stämma? Dom skrev dock att byråkratin var mkt mer komplicerad men det är ju helt klart värt om man på flera tjänar tusenlappar på det! Vart går gränsen mellan ”väldigt många affärer” och ”tillräckligt många” för att Inte skaffa mäklare i USA?

Vad är dina framtidsplaner :)?

9 03 2011
Samir

Hej Tobias! Kul att se att du har inspirerat många människor!
Själv är jag en 24 årig kille på väg in i aktievärlden. Jag tänker satsa otroligt mycket på det! Jag har stora ambitioner och stora mål, jag har höjt min standard. Jag siktar mot Buffet-höjder, för att sen skapa ett välgörande imperium som förhoppningsvis ska bidra stort till att förändra världen :).

Jag undrar lite liknande som en till här i kommentarfältet angående utlandsinvesteringar (USA). Om man nu har tagit valet och bestämt sig för att hålla koll på ett utländskt företag (som t.ex. wall mart, google eller liknande, kanske t.o.m Facebook när dom väljer att släppa sina rackare :)), hur är det bästa och billigaste sättet att komma åt dom?

Vet du nåt om att skaffa utländska aktiemäklare? Isf, hur fungerar det med pengakontot, ska man öppna konto i USA eller skicka till svenskt.

Det skulle även vara intressant att förstå snabbt hur det fungerar med aktie-mäklare. Jag tänker att man kan se dom som grossister…? Jag handlar ifrån grossisten relativt billigt men om jag kunde gå till fabriken (själva företaget) kunde det bli billigare. Stämmer detta? Kan man skaffa F-skattesedel och handla aktier Direkt ifrån företaget? Att handla där som Avansa och Nordnet handlar ifrån?

9 03 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Kul att höra ifrån dig och att du är peppad att satsa på att bygga en egen pengamaskin! Att köpa amerikanska aktier är lockande nu när dollarn är så låg, för om den senare ökar i värde så får du dubbel effekt på din investering: Dels ökar aktiens värde i lokal valuta (läs dollar) över tiden förhoppningsvis och därtill ökar investeringens värde om dollarn också ökar i värde. Detsamma gäller det omvända, om dollarn fortsätter att falla så minskar din investering i dollar i värde även om aktiepriset i dollar ökar, detta realiseras dock först den dag du eventuellt väljer att sälja.
Du behöver ingen depå i utlandet, du handlar utländska aktier hos din bank och via din depå i Sverige så länge det gäller stora välkända bolag. Kostar lite mer i courtage men det är hanterbart så länge du inte tänker göra väldigt många affärer. Aktiemäklare har jag själv jobbat som och tyvärr kan du inte likna det vid en grossist, dvs du får inte ett bättre pris. Bättre att själv göra affären över nätet, t ex via Avanza eller Nordnet. Om du har ett aktiebolag så kan du bygga upp din pengamaskin genom att investera i aktier på samma sätt som du gör privat. Hur det är som enskild firma eller handelsbolag är jag osäker på, men detta kan en revisor säkert ge svar på.

Lycka till!
/ Tobias

4 03 2011
Ossman

Hej 🙂
hoppas du mår bra.

jag har en fråga, jag har aktier hos Telia sonera, det sägs att man ska sälja sin säljrätter? vad innebär det?

7 03 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
jag är som tur är ingen allvetande expert, du får vända dig direkt till Telia för svar. Du kan säkert även få fram kommentarer från affärstidningar och bloggar om du googlar.
Hälsningar,
Tobias

2 03 2011
Ossman

Hej!
förlåt att jag är amatör, men det där med kvartal fattar jag inte 😦 , kan du förklara det?

2 03 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej, det innebär att du fyra gånger om året, varje kvartal, köper fler aktier. På så vis köper du regelbundet och får över tiden ett bra snittpris för de aktier du köper in även om priset kan variera från gång till annan.
mvh,
Tobias

28 02 2011
Ossman

Hej,
jag funderar på att om vi säger att jag ska sälja aktier från nordnet, måste det passa ihop med nordnet kunder eller det går tillexempel att swedbank kunder kan köpa mina aktier?

1 03 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej, nej inte alls, dina aktier läggs ut på aktiebörsen till försäljning och där samlas alla köpare och säljare oberoende av vilken bank man har.
Lycka till,
Tobias

19 02 2011
Ossman

hej igen

Efter som jag tänker investera under längre tid då ska jag leta efter företag med hög avkastning med andra ord.

ooo dåå tack igen för hjälpen 😀

18 02 2011
Ossman

hejsan 😀

Jag är glad att den sida finns så man läser andras frågor och lär sig mer och mer.
jag har en liten fråga, om vi säger att en företag har 0 i direktavkasstning, innebär det att de inte ge nån avkasstning alls i mars månad?

18 02 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Stämmer, då lämnar bolaget ingen utdelning. Det kan bero på att det inte lyckats skapa några vinster eller att bolaget bedömer att det är bättre att behålla vinsterna i bolaget för att investera i kraftig tillväxt, t ex på nya marknader eller i nya produkter. Dock ser jag det som ett styrketecken när ett bolag klarar att växa men samtidigt ge utdelning.
Mvh,
Tobias

28 01 2011
Ossman

Hej igen 😀
jag läste din på på endast 3 dagar och jag har aldrig läst någon bok helt tidgare 😀 tack för boken

Nu har jag bestämt mig att köpa några aktier. jag har 5000:- som jag ska börja med, sen ska jag varje månad stoppa in 2000 kr.
Men jag behöver din hjälp om jag kan få det?
jag vill delar mina 5000:- på tre olika bolag och behöver din tips.
Efter som du kan lite så vill jag be dig om namn ge 3 olika som du tror att de kommer gå bra. Jag vill ha 2 stabila och en som är med lite risk där jag kan tjäna bra pengar om de går upp.
självklart kommer jag läsa sen själv, men jag vill ha lite putt framåt.
önskar om du kunnde rekomendera till mig några.
MVH Ossman

6 02 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Ossman,
kul att du gillar boken. Jag ger inga råd av den anledningen att jag vet att du klarar det bra själv och att man lätt invaggas i en falsk trygghet när någon annan berättar vad man ska göra. Det viktiga är att du vågar ta egna beslut och även om det är lite läskigt i början så med tiden kommer du att växa in i att investera och känna dig tryggare i dina beslut. Investera gärna regelbundet exempelvis kvartalsvis och investera minst 3-5 tkr per bolag och gång. På sidan 115 i boken ser du en översikt som kan hjälpa dig. Personligen föredrar jag investmentbolag.
Lycka till,
Tobias

27 01 2011
Niclas

Hej!
Jag som är total novis på detta. Får man konkreta ”gör så här-steg” i din bok?
Så man vet var man öppnar depå osv.

Vänligen,
Niclas

11 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Absolut, det tror jag alla ni som läst boken här på bloggen håller med om?!
/ Tobias

26 01 2011
Ossman

hej
jag vill be dig om en tjänst och det är att skriva en bok till, som är lite över kurs, gör en serie
tack 😀

26 01 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Tack för uppmuntran, det tar jag med mig:)!
/ Tobias

26 01 2011
Ossman

Bästa boken någon sin. Jag har börjat läsa och det är kul som fan, måste jag säga.
Tänkte fråga dig, hur långt tog det dig att få en miljon?

26 01 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Kul att höra och en intressant fråga. Det tog ca 15 år för den första och sen går det fortare och fortare (ränta-på-ränta-effekten jobbar på högra summor hela tiden). Jag började som tonåring och läste 4 år på universitetet så det tog ett tag innan jag började få regelbundna inkomster från anställningar. Har man löpande inkomster när man börjar bör man rimligtvis kunna skapa lite större överskott om man vill och på så vis påverka hur ens pengamaskin byggs upp. Och jag har levat och njutit under tiden jag bygger på min pengamaskin hela tiden, dvs de överskott jag skapat för att kunna investera har inte varit större än att jag har känt att jag kunnat njuta av resan. Tvärtom har pengamaskinen med tiden gjort att jag kunnat unna mig mer och mer hela tiden.
Lycka till!
/ Tobias

17 01 2011
Mattias

Hej Tobias!

Tack för en bra bok!

Jag är 19 år och började investera i aktier för ca 3 månader sedan. Jag jobbar numera i Norge där jag bor hos släktingar och kan minimera utgifterna, vilket gör att jag får ett överskott på lite mer än 20 000 SEK i månaden. Hälften av det håller jag som likvida medel eftersom jag har planer att studera till hösten och även göra någon resa, resten investerar jag i aktier och fonder.

Jag har tidigare läst mycket om/av Warren Buffett och hans läromästare Benjamin Graham, och är klar med min investeringsfilosofi, att äga bra företag köpta för bra priser under långsikt, och med jämna mellanrum realisera avkastningen för att sedan återinvestera vid bra tillfällen, som lågkonjukturer.

Men jag har en fråga om månadssparande. Tror du att det är bättre att spara ihop kaptital för att invänta de bästa tillfällerna till affärer eller bättre att regelbundet investera kapital varje måndad även om börsen skulle börja bli högt värderad?

Det jag själv har tänkt mig nu när jag byggt färdigt min portfölj är att investera nytt kapital varje månad, men begränsa mig till det/de bolag i min portfölj som har minskat mest i pris, alltså gått sämst. Med undantag om något radikalt hänt med det underliggande värdet. Alltså istället för att sprida 10 000 SEK över 10 bolag varje månad kan man investera 3333 SEK i 3 olika bolag för att minska courtagekostnader och snitta ner inköpspriset.

Även om det är omöjligt att säkra något framtida pris så bör det ju vara bättre att investera i de bolag som är billiga än i allihopa? Jag är medveten om att genomsnittet av regelbundna investeringar oftast blir bra, men är det inte mer optimalt att begränsa sig till de företag som är lågt väderade i sin portfölj?

Sen bara en sista sak, har du några rekomendationer för finansiella utbildningar? Just för tillfället verkar civilekonomprogrammet på Örebros univeristet mest aktuellt, vad tror du om det? Jag vill helst jobba som aktieanalytiker eller controller.

Med vänliga hälsningar
Mattias

18 01 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Mattias!
Tack för att du läst och gillar boken. Verkligen imponerande av vilket starkt överskott du nu skapar varje månad, hur bra du läst på och hur du redan kommit längre än vad de flesta gör under hela sitt liv med att tänka och agera för att bygga upp sin egen pengamaskin. Fortsätter du så här kommer du bygga en väldigt, väldigt stark pengamaskin inom överskådig tid. Har du 10 bolag som du gillar och tror på även framöver och några av dessa varit lite i en svacka så absolut, fokusera på att köpa dessa, det låter klokt. Jag försöker handla kvartalsvis och kan du komma upp i 5000 kr eller mer per köp och bolag blir courtaget som andel av köpet inte för högt.
Jag pluggade själv till civilekonom på ekonomihögskolan i Lund med bl a finansiering som inriktning och kan varmt rekommendera Lund både för utbildningen och för studentlivet. Sen ska man inte underskatta när man söker jobb att det är ett bättre varumärke med exempelvis Lund vs Örebro även om utbildningarna skulle vara likvärdiga. Sen är det så klart många andra faktorer som påverkar var man väljer att plugga och det viktiga är att det känns rätt för dig och att du utbildar dig så kommer det att bli bra.
Lycka till med allt och håll oss gärna uppdaterade med hur det går för dig här framöver.
Hälsningar,
Tobias

6 01 2011
Daniel

Hej Tobias!

Är ny på det här med aktier och jag undrar hur utdelningar utfaller? Kommer de i rena kontanter till ens depå eller i form av andelar/aktieposter?

Mvh
Daniel

7 01 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Daniel,
aktieutdelningen kommer som rena kontanter direkt in på det konto du har valt att ansluta till din aktiedepå. Dessutom är 30% skatt redan dragen så du behöver inte ens ta upp det i deklarationen själv, det är redan gjort när den kommer.
Önskar dig ett skönt pengaregn till våren,
Tobias

28 11 2010
Magnus

Hej Tobias!
Måste säga att boken gav mig ett nytt sätt att se på mitt eget sparande. Har tidigare handlat med aktier men inte gjort det särskilt bra. Nu känns det så mycket bättre att spara undan små summer istället för stora engångssummor som gjorde att man låg sömnlös. Hur som helst så jobbar jag utanför Sverige och betalar därmed ingen skatt. Eftersom jag inte skattar så har jag kikat på en variant av sparande som Skandia har. Jag funderar på om Skandias Skandiadepå (Kapitalförsäkring) skulle vara ett alternativ som gynnar mig skattemässigt. Tanken är att att jag investerar i Investmentbolag precis som i en vanlig aktiedepå (T.ex Nordnet). Fördelen med Skandias depå är att framtida värdeökningar på aktier inte beskattas med 30%. Utdelning beskattas inte heller med 30%. Lågt courtage. 0.1% eller lägst 69SEK. Nackdelar; Den beskattning som sker är en årlig avkastningsskatt som baseras på föregående års genomsnittliga statslåneränta. Skatten 2009 var 0.84% av försäkringens värde. Årlig administrationsavgift på 0,95%. Uttagsavgift de första 5 åren är på 2%, all avkastning kan således tas ut utan avgift. Minsta insättning är för närvanade 100.000SEK. Min plan med mitt sparande är över 20år, fram till min pension. Så vad tycker du om Skandias depå som ett alternativ till en vanlig depå?

Mvh

Magnus

30 11 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Magnus!
Kul att du kommit igång och att boken ger dig nya sätt att se på din egen ekonomi. När det gäller kapitalförsäkringar som står det i boken på sidan 103 och framåt. Sedan är det värt att notera att regeringen tittar på någon form av investeringskonto som enligt förhandsuppgifterna verkar likna upplägget med en kapitalförsäkring, det kan vara läge att invänta ytterligare besked (som väntas inom kort) om detta innan du tar steget in i en försäkring. Sedan hade jag kollat Nordnet och Avanza exempelvis, de har ofta lägst kostnader och troligen kan du få bättre priser än Skandia om det är så att du vill ha en kapitalförsäkring.
Hälsningar,
Tobias

15 08 2010
Filip

Hej jag undrar om du rekommendera några andra sektorer än Investment bolagen som är ganska så säkra.

Tacksam för svar

16 08 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Min egen erfarenhet har lett mig till slutsatsen att investmentbolagen är ett bra val för många och inte minst av de skäl som du nämner. Men det finns så klart andra sektorer och bolag som också kan vara intressanta. Jag är ingen expert på alla dessa så jag vill ogärna ge dig några direkta råd. Men läs aktietidningar och magasin så kommer du att få många uppslag att fundera vidare på. Och som jag skriver i boken, ett bra rättesnöre oavsett branch och bolag är att välja de som har en historik med starka vinster och utdelningar och samtidigt inte värderas alltför högt. Det är sällan du hittar kursraketer här men å andra sidan är det ofta här som du får en relativt stabil och bra utveckling över tiden.
Lycka till,
Tobias

24 06 2010
T

Hej Tobias
Tack för en bok som jag saknat! Jag har nu lattjat runt med fonder och lite aktier i ett par år utan något vidare resultat. Äntligen en kick i rätt riktning.
Har ganska stabil månadssparande på 8000kr, varav jag tänkte lägga 5000/mån, till aktieköp. Investment bolagen lockar, har inte bestämt än vilka jag skall välja. Funderar på att sparka igång i juli med ca 30 000 kr och fördela detta på dem bolag jag väljer. Har bara en liten fundering. Ser du någon skillnad i att köpa för 10000 istället 5000? dvs några nackdelar eller fördelar, förutom courtaget och om man råkar köpa på topp?
En grej som jag tycker att folk inte verkar märka med dina råd är att de har inte gjort några kapitalförluster förrän de sålt sina aktier med förlust. Och att de fortfarande har ett sparkapital i pengarmaskinen, trots att avkastningen inte ger dig lyxliv. Skulle ens privatekonomi krascha så kan man sälja en del och börja bygga nytt när man har möjlighet igen, eller hur?

Tack ännu en gång för en bra bok! Ha en trevlig sommar och hoppas att boken resulterar i några pengar, för det är du värd.

Med vänliga hälsningar
T

30 06 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej T!
Tack för dina vänliga ord och verkligen kul att du gillar boken och att den ger dig något. Gillar även ditt resonemang om orealiserade förluster och värdet av en pengamaskin. Nu över till dina funderingar, det går också bra om du bestämmer dig för att köra på 10 000 kr per inköp. Då sänker du dessutom kostnaden för courtage som andel av inköpssumman. Nackdelen är att det endast blir 3 köp för den summan du nämner. Men om du kan få ihop nya överskott löpande framöver så att du kan fortsätta göra kontinuerliga inköp så tycker jag inte det är någon nackdel. Då kan du börja med 10 000 kr och när de 30 tkr är slut kan du ta ditt överskott per månad (5000 kr) och investera det varannan månad eller till och med kvartalsvis om du så vill. För en jämförelse av investmentbolagen kolla sidan 115 i boken.
Trevlig sommar och lycka till!
/Tobias

3 04 2010
fredrik folcker

Hej,
Tack för en inspirerande bok, även om Du får det att låta väldigt enkelt att fixa ett överskott och sedan investera regelbundet med god avkastning. Det fick mig att börja föra kassabok och därmed bli mer kostnadsmedveten. Nu ska jag lyckas få ett stort överskott så att jag kan följa dina råd. Min fråga är om Du enbart satsar på svenska aktier?
MVH Fredrik

4 04 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Fredrik!
Tack för dina rader och kul att boken inspirerat dig! I grunden är tillvägagångssättet enkelt, det svåra är som alltid att göra det, över tiden och uthålligt. Jag väljer svenska aktier för att jag lättare kan följa dem och hålla ”koll” på bolagen. Det pratas om dem på nyheterna och skrivs om dem i tidningar. Det kan vara svårare att följa ”sitt” bolag om det är ett utländskt. Men jag motsätter mig inte att köpa aktier i utländska aktier. Det beror på hur väl man känner bolaget och hur mycket man tror på det och om man är beredd och har möjlighet att hålla koll på det ändå. Min enda poäng är att det vanligtvis krävs lite mer av dig som ägare för att följa din investering. Sedan är det så, att eftersom vi har förmånen på den svenska börsen att ha många stora multinationella bolag som verkar och säljer sina produkter över hela världen så får jag ändå del av marknaderna långt utanför Sverige, även om jag bara handlar svenska aktier. Många av de företag som de svenska investmentbolagen (som jag gillar) äger är ju just bolag med försäljning och engagemang långt utanför Sverige.

Hoppas svaret ger dig vägledning!

Hälsningar,
Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: