Hur känns det nu då?

5 08 2011

Är man ny som investerare och tittar på nyhetsrubrikerna är det lätt att gripas av panik och få en obehaglig känsla i magen. Tror man att världen håller på att gå under, ja, då ska man så klart sälja allt man har. Tror man, som det tidigare i historien har visat sig, att efter nedgång kommer uppgång, ja, då är det bättre att vara lugn och bida sin tid.

Ett recept är att hålla sig borta från nyheterna ett tag, inte läsa allt som skrivs, det blir lätt överdrivet både när det är mörkt och när det är ljust. Men läser man allt så är det svårt att inte påverkas. Så varför inte fokusera på något helt annat den närmsta veckan, sen kan du kolla läget och då är det lättare att ha lite perspektiv till skeendet.

Stater har lånat för mycket pengar, det är helt uppenbart. Detta är så klart ett stort problem som påverkar den globala ekonomin. Samtidigt går många företag väldigt bra och har en låg skuldsättning. Så klart får man nogsamt följa utvecklingen, men man behöver inte göra det varje dag. När börsen faller kraftigt kan det efter en tid också vara intressant att göra nya investeringar. Att handla regelbundet, exempelvis kvartalsvis är därför ett utmärkt sätt att över tiden få bra snittpriser på sina investeringar. Men i en nedgång behöver man inte heller ha för bråttom, bättre att det får verka ut och därefter handla. Så klart alltid svårt att veta exakt när detta sker, just därför hjälper det att följa sina regelbundna inköp som man satt upp i planen.

Att ha likvida medel är alltid viktigt. För då kan man faktiskt dra nytta av stora ras, att kunna köpa när de flesta andra inte vågar är svårt även mentalt, men brukar i efterhand visa sig bra.

Hur känns det nu då?

Lite bättre förhoppningsvis.

Trevlig helg!

 

 


Åtgärder

Information

2 responses

7 08 2011
Pontus

Tack Mattias, det känns bättre nu 😉 Mina investeringar har vandrat från ca plus 18% i vintras till minus 15% idag vilket fått mig att fundera lite men samtidigt så är det ju så att det vi håller på med är på lång sikt (5-10 år) och det är där vi har övertaget mot de som daytradar och swingtradar…

Jag placerat pengar som jag ”inte behöver” i detta – att använda pengar som du är i behov av inom den närmaste tiden är inget jag kan rekommendera.

5 08 2011
Andreas :)

Jag köpte lite mer Ratos idag…visst känns det lite konstigt med all negativitet just nu men skulle världen gå under vilket jag inte tror alls så kommer ju inte pengar vara värda nåt på sparkontot heller om världen går under alltså så jag handlar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: