Efter dramatiska fall – är det köpläge?

12 08 2011

Jag får fler och fler frågor här på bloggen vilket är glädjande. Jag försöker besvara frågorna men kan samtidigt konstatera att många är återkommande och dels att jag på sikt får allt svårare att hinna besvara varje individuell fråga, speciellt med tanke på att bokens försäljning fortsätter att öka. Angenäma bekymmer men likafullt behöver de adresseras. Därför vill jag be dig som tänker ställa en fråga att först kolla runt på bloggen och bland kommentarer, där kommer du att upptäcka att många typer av frågor redan är besvarade. Därtill vill jag uppmuntra alla ni som redan nu hjälper till att svara på frågor och bidra i diskussioner att fortsätta med detta. Det gör bloggen till en levande plats där olika perspektiv och synpunkter kan ge vägledning till egna beslut och tankar. Jag kommer även att bedöma vilka frågor som är vanligast förekommande här på bloggen just nu och istället besvara dessa med ett nytt inlägg. Här till den fråga som verkar beröra många just nu:

Efter dramatiska fall – är det köpläge?

Det är en bra fråga och naturligtvis har jag inget givet svar. Men jag kan konstatera att jag själv börjar överväga köp och att storinvesterare som Fredrik Lundbergs shoppat miljontals aktier de senaste dagarna. Det kan säkert komma att bli fortsatt skakigt en längre tid men det är alltid svårt att säga var botten är och när det börjar stiga mer stabilt igen. Därför brukar jag, när börsen går ner krafigt under kort tid, göra småinköp. På så vis kan jag köpa vid ett flertal tillfällen, låt säga de närmaste månaderna, därefter har jag förhoppningsvis fått ett bra snitt. När börsläget normaliseras övergår jag till min normala investeringstakt ca 1 gång per kvartal.

De problem (=alltför skuldsatta länder som finansierar för mycket av respektive lands samhälle med lånade pengar) som skapat oro på världens börser är ju fortfarande högst aktuella och kan definitivt förvärras ytterligare. Det positiva med börsnedgången är att det både sätter press på regeringar och faktiskt också gör det lite lättare för dem att genomföra reformer som stärker landets ekonomi både på kort och lång sikt. I goda tider är det tyvärr, på grund av hur opinionen bemöter reformförslag, svårare för en regering att genomföra tuffa reformer. Det blir lite som att vara den som stänger av musiken på en bra fest – man blir inte populär. Och som bekant är populäritet en viktig faktor i en demokrati – det gäller att bli omvald. Här har du och jag och alla andra ett stort individuellt ansvar – att våga ställa upp för polikter som försöker vara långsiktiga och fatta bra beslut, även om de kortsiktiga konsekvenserna kanske inte är trevliga – men alternativet är att skjuta upp problemet bara för att få tillbaka det långt större senare och kanske till och med till efterkommande generationer – inte schysst!

Principerna för pengafilosofin är desamma för länder som för privata plånböcker. Därför tror jag – att alla vi som bygger våra egna pengamaskiner har en bättre förståelsen för hur man också måste sköta vårt lands ekonomi – även när det gäller tuffa reformer som är nödvändiga för att bygga landets och vårt samhälles pengamaskin stark.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: