Reflektioner kring Ratos och aktiemarknaden…

17 01 2013

Föregående år var förmodligen ett av de sämsta för Ratos och definitivt det sämsta under det dryga decennium jag ägt aktier i bolaget. Kursnedgången var kraftig men framför allt sänkte bolaget sin utdelningen rejält för första gången på länge. Arne Karlsson avgick som VD och tog över som ordförande samtidigt som Susanna Campell tillträdde som ny VD (men som redan jobbat många år på Ratos som investeringsansvarig).

Historien kan man inte ändra på så den intressanta frågan är vad man tror om Ratos framtid? Jag tror fortfarande att Ratos är ett välskött bolag men där företaget sedan flera år inte är lika ensam om sin nisch och affärsmodell. Många av de ej börsnoterade riskkapitalfonder (EQT, Nordic Capital, Altor mfl) som gjort intåg på marknaden för företagsköp och försäljning fanns inte alls i samma utsträckning för 10-15 år sedan när Ratos påbörjade resan med sin nya strategi. Troligtvis får Ratos helt enkelt större konkurrens när de budar på olika investeringar än vad de tidigare fått. Det är fler aktörer och mer kapital än tidigare som letar efter uppköpsbolag som de kan förbättra, förädla och sedan sälja vidare. Min personliga tanke är att Ratos borde bli ännu mer långsiktiga och fokusera på goda kassaflöden i de bolag de äger. Behåll och utveckla de bästa bolagen vidare så länge de presterar goda kassaflöden och på så vis säkra framtida utdelningar. På så vis skulle man även bli mindre beroende av vinster från bolagsförsäljningar. Kommande utdelningsnivå på 3 kr innebär ca 1 mrd årligen som bolaget måste klara av att betala ut och i samband med utdelningssänkningen säger bolaget följande om utdelningen:

  • Utdelningen ska över tiden spegla den faktiska resultatutvecklingen i Ratos.
  • Historiskt har i genomsnitt drygt 50% av resultatet efter skatt delats ut.
  • En jämn utveckling av utdelningen eftersträvas.

Ovan förändringar kommer troligen att innebära att Ratos klarar att hålla denna utdelningsnivå och även år för år försöka öka utdelningen och sköter de sina investeringar väl är det också troligt att det är möjligt. Likafullt är det ändå ett misslyckande att behöva sänka utdelningen så drastiskt och det måste ses som en varningsflagg för varje investerare. Den uppkomna situationen innebär för egen del att bolaget på nytt måste bevisa att det är en bra investering även framöver. Själv har jag inte sålt några Ratos-aktier och överväger ytterligare köp framöver men jag är samtidigt mer vaksam än tidigare i hur väl detta historiskt framgångsrika bolag kan möta framtiden. Att Ratos övergripande resultat ökar och att stabiliteten i de underliggande vinsterna från bolagen de äger ökar ser jag som viktiga faktorer att hålla koll på.

I princip nästan lika länge som jag ägt Ratos-aktier har jag ägt aktier i investmentbolaget Lundbergs. Detta bolag har också varit historiskt mycket framgångsrikt. Dock har det alltid hållit relativt låga utdelningar. Istället har bolaget behållit en större del av vinsterna inom bolaget som de istället investerat. Motiveringen lyder att så länge bolaget tror sig kunna förränta, genom nyinvesteringar, pengarna väl fortsätter de använda en större del av vinsterna till detta och hellre dela ut en mindre del. För aktieägarna innebär det att styrkan i bolaget, inte minst i svårare tider som de senaste åren, gör att aktien ofta står sig väldig bra när börsen går nedåt.

Sammantaget har aktiemarknaden haft flera tuffa år sedan finanskrisen 2008 och alltjämt finns det stora underskott i staters ekonomier runt om i världen. Ändå har många åtgärder genomförts och fått verka en tid nu så att en del är på väg att återhämta sig. Jag tror det kan bli fortsatt blandad utveckling men där duktiga bolag kan göra bra affärer även i detta övergripande ansträngda ekonomiklimat. Och när saneringen av världens finanser kommit längre och nya sundare budgetar och reformer fått verka en tid, ja, då kan det komma att bli riktigt bra.

För er som, precis som jag själv, gärna investerar i investmentbolag, kan det vara på sin plats att tänka på fördelen med att investera i flera och inte bara i ett. Hur bra man än tycker om ett bolag är det sällan fel att sprida sina investeringar på ett flertal bolag.

Önskar er all lycka till med investeringssåret 2013!

/Tobias


Åtgärder

Information

5 responses

2 03 2013
Amis

Man får nog kolla upp vilka innehav investmentbolaget har. Inte sällan har de ung samma portfölj. Går en ned, går alla ned. Och vice versa.

25 01 2013
Primalisten

Hejsan!
Jag har tack vare din och per börjessons böcker blivit allt mer intresserad av att lära mig mer om investeringar, och har börjat följa många kunniga bloggare på nätet. Dock vill jag börja lära mig mer från grunden, främst via bra böcker. Så en enkel fråga till dig:

För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.

I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
Tacksam för alla tips!

26 03 2013
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Vad kul att höra att du blivit inspirerad av boken och kommit igång. Jag tycker nog att du ska gå med i aktiespararna och gå på lite av deras kurser om aktier, det tror jag kommera att både ge dig inspiration och utbildning samtidigt. Fråga även dem om boktips. Kommentar till din portfölj: Eftersom du direktinvesterar i enskilda bolag bör du öka antalet bolag så att du sprider dina risker alternativt investera i ett eller flera investmentbolag så att du får riskspridning på köpet. Jag förordar större bolag framför mindre om man inte vill lägga mycket tid på egen analys och sänka risken. VAr försiktig med rekommendationer, inget fel i det, men bilda dig alltid en egen uppfattning för det är du som står där med vilken investering du än gör, inte den som rekommenderade.
Lycka till,
Tobias

24 01 2013
stephendotcom

Ratos och aktiemarknaden…:
Hej!
Jag funderar lite på detta med Investmentbolag. Aktieinvest har ju en portfölj med 5 ingående bolag. Ska man spara i den eller är det för många? Vilka bolag ska man välja? Investor, Lundberg låter bra…men vet ju inte. Vill gärna ha med ex. HM på en hörna…

Mvh

Stephen

24 01 2013
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
tycker det är bra med en grupp av investmentbolag och vill du sedan addera några enskilda stora bolag så kan du ju alltid göra det.
Lycka till,
Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: