Ratos utdelning har landat och första kvartalets resultat presenterats

11 05 2012

Ratos-kursen har gått ner en hel del den senaste tiden men Ratos-aktiens totalavkastning uppgick under första kvartalet 2012 till 14%, att jämföra med utvecklingen för SIX Return Index som var 11%.

Det var många år sedan jag sålde några få Ratos-aktier däremot har jag köpt nya med jämna mellanrum och med den senaste tidens nedgångar blir det ytterligare intressant. Allt är inte guld och gröna skogar och just nu tror jag teamet på Ratos har fullt upp med att utveckla bolagen och hitta nya förvärv. Därtill en ny VD i Susanna Campbell som självklart måste bevisa sin förmåga att fortsätta Ratos starka framgångar. Det är oroligt på de finansiella marknaderna och många länder har det fortsatt mycket tufft. Detta sammantaget gör att det blir oroligt på investeringsmarknaden och ytterligare snabba svängningar framöver måste man nog räkna med.

En skribent på Redeye har gett sin syn på statusen för Ratos, om detta kan man läsa mer genom att klicka här.

Sammantaget tycker jag det är viktigt att kunna fortsätta investera regelbundet (aldrig bara köpa en gång för en klumpsumma och sen inte kunna investera fler gånger) och i det marknadsklimat som råder, och troligtvis kommer att råda en tid framöver, se till att ha en bra slant i kassan ifall det skulle sjunka rejält vid något tillfälle så att man har möjlighet att fylla på med fler aktier till lägre priser än idag.

 


Åtgärder

Information

4 responses

16 05 2012
Johan

Hej Tobias!

Hur kan Ratos ha en toalavkastning på 14% för första kvartalet, föklara gärna?
Vad säger du om Ratos höga skuldsättning?
Vad har du för genomsnitt anskaffningskurs för Ratos?
mvh Johan

24 07 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
1. Utgår från startkurs 1 jan 2012 och utvecklingen fram till siste mars.
2. En del av deras affärsmodell, att finansiera en del av sina investeringar med lån. Om lånet kostar mindre i ränta än de kan avkasta på sin investering är det bra, historiskt har Ratos investeringar i snitt legat runt 20%, dvs långt över kostnaden för att låna pengar.
Hälsningar,
Tobias

12 05 2012
Marcus Karlsson

Hej
Tack för mycket inspirerande läsning i boken och på denna hemsida. Du återkommer ofta om att investera vid olika tillfällen ,vilka summor tänker du dig att man skall handla för? Finns det någon lägsta summa?
Mvh
Marcus

24 07 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Brukar säga att minst 5000 kr per inköp så att courtaget inte tar för stor del av köpet. Men du kan gå lägre, ner mot 3000-4000 kr så länge du har en långsiktig plan, för courtaget drabbar dig bara en gång per aktie till skillnad från fondernas avgifter som återkommer varje år.
Mvh,
Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: