Möte med portföljförvaltare i Portugal

12 10 2011

I fredags hade jag ett mycket inspirerande möte med Vasco Jesus på investmentbanken BPI i Lissabon. Vi pratade om den finansiella situationen i Grekland/världen och om livet i stort och i smått.

Han berättade om sina insikter i förvaltarbranschen och vad han tycker om och vad han ogillar. Han gillar långsiktighet och där förvaltarna inte styrs av kortsiktiga bonusar. Han gillar förvaltare som älskar vad de gör, gärna som redan är ekonomiskt oberoende, dvs, de fortsätter med sitt jobb för att de älskar att göra det. Där resan är målet, inte en viss bonus eller pengasumma. Han sa t e x ”Those who is in it for the money is the one who worries me.”. Han berättade att han alltid tittar över förvaltarens resultat över långa tidsperioder, gärna 5-10 år. De som kan visa upp bra resultat över så lång tid skiljer sig ofta från mängden.

 

Jag upplevde att vi hade en stor samsyn i filosofin kring hur man investerar och jag tipsade honom givetvis om våra svenska investmentbolag. Därefter kom vi in på läget i Portugal. Vasco som bott utomlands i över 15 år har ett perspektiv som kanske gemene portugis saknar. Portugal blev en demokrati så sent som 1974. Solidariteten och förståelsen för skatter, som i Sverige är stor, är tyvärr lägre i Portugal. Det visade sig att Vasco är en man med civilkurage. När han äter ute ber han alltid om en kvitto, en självklarhet för oss svenskar kan tyckas. Anledningen är att genom att be om kvitto så ser han till att transaktionen tillhör den vita ekonomin så att momsen går till staten och så vidare. Han berättade att han hamnat i handgemäng på grund av detta! Att det är så utbrett att försöka göra transaktionerna svarta att när någon vågar säga ifrån så kan det bli trubbel. En av de egenskaper i karaktären hos en medmänniska som jag beundrar mest så är det civilkurage. För civilkurage kräver ett stort mod för det innebär ofta att göra det rätta även om du är i en svag eller rent av farlig situation. Den som vågar och har modet visar ofta vägen för andra och det är dessa människor, som ofta är i en väldig minoritet, som till sist lyckas, med sitt mod, förändra samhällen i grunden och till det bättre. Vasco berättade liknande berättelser med hantverkare som erbjöd svart betalning, inte nog med att han avstod utan han sa dessutom till hantverkaren att det är fel och emot lagen att göra så här, nu anmäler jag dig och rapporterar till din chef. Han var medveten att det är besvärligt att stå för sina ideal, men han älskar sitt land och är klok nog att förstå att om Portugal ska komma till rätta med sina problem så måste den vita ekonomin bli större och solidariteten människor emellan bli bättre. Jag lyfter på hatten för kämpar som Vasco – han inspirerade sannerligen mig och fick mig att fundera: Vad kan jag själv göra?

När det gäller den krassa ekonomiska situationen så menade han att det kommer att ta tid att lösa de finansiella problemen och att det kommer att kosta och att den kostnaden förmodligen måste fördelas på samtliga aktörer som är involverade; länder, banker, långivare, låntagare, skattebetalare mfl.

Mitt samlade intryck är att vi har fortsatt problematiska tider framför oss när det gäller länders skuldsättning och hur vi kommer till rätta med dessa på ett fungerande sätt. Men när jag möter en person som Vasco som visar ett en männsiska kan göra en skillnad blir jag både glad och inspirerad. Det visar att så länge de goda krafterna finns så kommer vi att rida ut problemen tillsammans. Man får heller inte glömma att med kriser får man ofta de bästa lärdomarna och står starkare när man väl tagit till sig lärdomen.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: