Ytterligare ett skäl att välja enskilda aktier framför fonder

1 06 2011

Nu lägger regeringen ytterligare ett kort på bordet när det gäller hur den vill behandla medborgarnas privata investeringar. De föreslår en årlig skatt på värdet på alla fonder. I praktiken innebär det att det blir ytterligare dyrare att investera i fonder. Förutom bankernas avgifter läggs nu ytterligare en avgift som går till staten.

Jag är ingen stor förespråkare av fonder men tycker definitivt det är bättre att investera i fonder än inget alls (även om jag absolut föredrar direktinvesterande i egna aktier och gärna investmentbolag). Därför är det trist att regeringen visar en attityd som ytterligare fördyrar sparande och investeringar. Det är ett direkt slag mot alla de som vill ta ansvar för sin egen ekonomi och försöka bygga den stark genom att långsiktigt investera i företag. Starka privata ekonomier är en god grund för ett gott samhälle med oberoende och starka individer. Tummen ner för detta förslag!


Åtgärder

Information

3 responses

9 06 2011
Adam

Hej.
Har läst din bok och även vart på en av dina föreläsningar!
Grymt inspirerande! Sparar redan månadsvis i aktier.

Dock ett problem. Ska spara till insats av bostad, siktar på att spara ihop 200 000 på 3 år. Vet inte vad jag ska välja. Aktier, fonder eller ett vanligt sparkonto?
Risken finns ju att när jag väl behöver pengarna så är det dipp m.m och jag går miste om pengar istället för ett härligt pengaregn som en långsiktigt sparande ger.

Vad ska jag göra?

Väldigt tacksam för svar!

Mvh
Adam

9 07 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Två är är för kort tid och för riskfyllt. Sätt dem på svea eller sbab och få ca 3% ränta. Men jag hade investerat långsiktigt i aktierna och inte haft som plan att sälja dem om två år även om jag skulle köpa bostad. Istället hade jag visat upp portföljen för banken och berättat att den ger pengaregn (utdelningar) på xx kronor varje år och stigande. Dvs du har en pengamaskin som förser dig med pengar utomöver lönen och som kan täcka delar av räntekostnaden och amorteringen.
/ Tobias

2 06 2011
Gustaf

Hej Tobias,

jag har börjat fundera lite och läste även nyligen en artikel på DIs hemsida om att investera i vatten. Jag undrar om du vet några bolag som håller på med just exponering mot vattensektorn?

MVH Gustaf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: