Ett av de viktigaste måtten för mig när jag tar ett investeringsbeslut är totalavkastningen. Lika viktigt är det när jag redan har investerat. Genom totalavkastningen kan jag enkelt jämföra olika investeringar. Totalavkastningen är ju det värde med vilket min investering har förändrats med under året. Jag får många frågor här på bloggen och vid föreläsningar om vilka bolag som är bra att investera i. Jag brukar svara med att be honom eller henne att titta just på totalavkastningen och jämföra mellan de bolag man väljer emellan. För att kunna bedöma en investering är det utmärkt att titta på totalavkastning per år för en rejäl period bakåt, minst 5 år och gärna 10 år. Alla börsbolag borde enkelt hålla denna information tillgänglig på deras hemsidor. Tyvärr är det inte alla som gör det. Vissa, som Skanska, svarar inte ens på det efter en direkt fråga. Det är beklagligt. Ett stort börsnoterat bolag måste så klart ha stenkoll på sin totalavkastning. Då borde de också dela med sig av denna information till potentiella och befintliga aktieägare.
Därför vill jag be om lite hjälp så att vi alla kan få det lite lättare som småinvesterare. Tänkte att vi tillsammans kanske kan påverka. Skicka gärna ett email till de investmentbolag och andra bolag (gärna Skanska) där ni inte enkelt hittar information om varje års totalavkastning de senaste tio åren. Grafer räcker inte, några få år räcker inte. Är vi tillräckligt många som efterfrågar denna information borde det förbättras omgående. Berätta gärna här vilka svar ni får. Ju fler vi är som hör av oss, desto större chans till en förändring.
Tack på förhand!
Hej,
Jag har frågat två gånger om Nordnet kan lägga in det i sina kurslistor under nyckeltal. Tänker mig att om bankerna efterfrågar det hos många borde det också vara ett starkt tryck på företagen…
Resultatet blev bara att det läggs till på listan över förbättringsförslag.
// Patrik
Ursäkta mina många inlägg.
Men det slog mig att detta är något att ta upp för aktieägarna på kommande bolagsstämmor. Hade jag själv haft möjlighet att besöka ”mina bolag” skulle jag gärna lyft frågan. Om det är någon här som ska åka, fråga gärna! Det borde ligga i allas intresse att det redovisas på ett bra sätt.
Ett tips i väntan på bättre information från företagen om totalavkastning är att bli medlem hos aktiespararna. I deras medlemstidning redovisas i varje nummer företagens totalavkastning sett över de senaste fem åren. Visserligen inte år för år men det ger ändå en indikation på vilka företag det gått bra för.
Mvh
Niklas
Jag fick svar från SCA och de skulle föra fram mina synpunkter om en bättre redovisad totalavkastning. Vi får med andra ord se hur det blir framöver.
Skulle ändå beställa en årsredovisning från SCA så jag passade på att fråga om totalavkastningen. Jag vill påpeka att de alltid varit oerhört snabba och trevliga i sitt bemötande när jag haft kontakt med dem. Jag fick till svar att de inte har räknat fram och publicerat totalavkastningen över en längre tidsperiod (10 år). ”Den sortens information säljs av tex Bloomberg eller din bank.” Jag har skickat en följdfråga så får vi se.
I Kinnevik har de ingen bra databas för totalavkastning. ”Kinnevik och Invik slogs samman 2004 och i officiella databaser (tex SIX) så används Invik kursen innan sammanslagningen.” Men från 2004 och fram till dags datum går det utmärkt att ta fram totalavkastningen på deras hemsida.
Kanon, tack för hjälpen! Tycker verkligen inte det är okej att totalavkastningen inte finns tillgänglig för existerande och potentiella aktieägare eller att den skulle kosta. Det är en grundläggande information som bolaget ska tillhandahålla fritt. Om fler tycker så, låt oss säga detta om vi inte får tillgång till uppgifterna så ska bolaget i alla fall veta vad vi tycker.
Låt oss fortsätta efterfråga uppgifter om totalavkastningen tills dess att samtliga bolag uppger den. HOppas fler har lust att hjälpa till och efterfråga totalavkastningen hos bolagen.
/ Tobias
Hej, var på din föreläsning i Skövde idag. Väldigt intressant! Låter enkelt…. När jag kome hem tänkte jag handla lite och insåg då att glömde bort en fråga: Vad är skillnaden på en A och B aktie, vilken ska man köpa??
Tack för en bra föreläsning!!
//Eric
Hej Eric, kul att du gillade föreläsningen. När det gäller aktieslag så välj den med högst omsättning, ofta är det b-aktien. Skillnade är i rösträtt, a-aktien har mer rösträtt på stämman än b-aktien men ger nästan alltid lika mycket utdelning. Skillnaden är att om an är en stor aktieägare spelar aktierösten roll men som småinvesterare knappast inte.
Lycka till,
Tobias
Tänk att självklarheter som uppgifter om totalavkastning ska vara svår att få tag på. Man kan ställa frågan varför? Har bolagen något att dölja? Eller är det bara tradition? Jag har annars mycket god erfarenhet av svar på frågor från olika börsbolag: svaren kommer snabbt.
Instämmer att de överlag är snabba och väldigt duktiga men just det viktiga måttet totalavkastning är det inte alltid så lätt att hitta eller få svar på. Ska bli mycket intressant att höra vad ni andra får för svar på frågan om de senaste tio årens totalavkastning specificerat för varje år.
/ Tobias
Ja, nu hjälps vi åt!
Tobias, du bildar folkrörelse! Bra. Och kul.