Nu börjar pengaregnet falla!

1 04 2011

Lägg undan paraplyet och skaffa en större plånbok för nu börjar det regna utdelningar. Några exempel:

Ratos föreslår 10,50 kr i utdelning för varje aktie med utbetalning den 13 april. Blir även en split så att varje aktie delas i två vilket brukar gynna kursutvecklingen.

Lundbergs föreslår 7,50 kr per aktie i utdelning med utbetalning den 14 april. Även i Lundbergs blir det en split.

Du som får utdelning för första gången och nyligen börjat bygga på din pengamaskin, fira ordentligt! Du har nu kommit så långt i byggandet av din egen pengamaskin att du nu har en pengamaskin som förser dig med pengaregn varje vår – grattis och bra jobbat!


Åtgärder

Information

23 responses

8 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Kul att höra att du är på väg och bygger på din egen pengamaskin och tack för att du kom förbi i måndags, håll oss gärna uppdaterad om hur det går här på bloggen, lycka till!
/Tobias

7 04 2011
JSP007

Hej Tobias
Avs. Ratos (och andra). Det blir utdelning och split snart. Aktien faller ganska ordentligt just nu. Är det stora aktörer som påverkar kursen, dvs säljer dem för att sänka kursen och köpa strax innan utdelningen? Jag förstår inte riktigt mekanismen aktiekurs-utdelning!? Tack!

9 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
nej, fallet beror på att aktien handlas utan rätt till utdelning från den dagen och då ska ju aktien teoretiskt falla med motsvarande belopp (utdelningen).
Hälsningar,
Tobias

10 04 2011
Johan

Säg att man köper Ratos/Lundberg på Måndag, får man fortfarande rätt till utdelning? Spliten antar jag att man får.
MVH

11 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Kolla på respektive bolags hemsida eller ring dem så får du svar.
/ Tobias

5 04 2011
Karim

Hej Tobias,

Har precis läst boken och skaffat mig ett depåkonto på Nordnet. Tänkte börja med att köpa aktier för ca 100 000:-. Nu till min fråga är det läge att köpa nu eller ska man avvakta? Skulle även vilja ha tips på några bolag, hur många man ska dela upp det på mm. Har inte läst alla inlägg o svar min hur ser din egen aktieportfölj ut just nu?
mvh Karim

8 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej, kul att du öppnat upp konto och då får gratisaktierna. Jag föredrar att portionera ut investeringarna, exempelvis i ditt fall de närmsta 4-6 kvartalen. Kolla sidan 115 i boken och översikten med investmentbolag, där kan du säkert hitta några intressant, själv äger jag ratos och lundbergs. Vet ej om det är bra nu, därför köper jag själv kvartalsvis så slipper jag fundera för mycket över det hela och över tiden har det visat sig bli ett bra snittpris på inköpen.
Hälsningar,
Tobias

3 04 2011
Niklas

Hej Tobias.
Var på din föreläsning på LTH och måste tacka för en riktigt eye-opener!
Har sedan dess öppnat konto på Avanza och börjat spana på var jag ska lägga mina surt förvärvade slantar som ändå inte gjort någon nytta hos SEB 🙂
Bär dock lite på samma fråga som Eddie ovan, är det värt att köpa så tätt inpå utdelning eller ska man vänta och få fler aktier till ett lägre pris?
Om marknaden fungerar som den ska så borde det väl inte spela någon roll, utdelningen borde väl vara en del av priset? Särskilt nu när det är klart hur stor utdelning det rör sig om, eller tänker jag fel?

Sen undrar jag om du tycker att det räcker att förlita sig på de stora investmentbolagen eller om man borde sprida risken ytterligare på egen hand genom separat innehav i andra enskilda bolag?

Än en gång, tack för en härlig föreläsning!

9 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Niklas, kul att du gillade föreläsningen. Jag brukar inte köpe precis innan utdelning dock gärna 1-2 månader före. Jag har själv 2 investmentbolag och två andra enskilda bolag men investmentbolagen svarar för över 80% av värdet så det får bli mitt svar på din andra fråga.
Lycka till!
/ Tobias

2 04 2011
Malin

Hej 🙂
Tänkte köpa aktier i ratos. Men vad är det egentligen för skillnad på ratos A och ratos B? eller rättare sagt vilken tycker du man borde köpa? Tack på förhand!

MVH Malin

10 04 2011
Tommy

Hej Malin,

A och B anger hur stor rösträtt aktien har, där A har störst rösträtt. För en småsparare har detta ingen större betydelse och då är det bäst att köpa den aktie som har högst omsättning. Anledningen är att det är lättare att köpa aktier som har hög omsättning. Så i fallet Ratos så är B-aktien mest omsatt och därför det lämpligaste köpet som småsparare.

/Tommy

2 04 2011
Stefan

Intressant!

Det där med split lät intressant, innebär det att aktierna fördubblas och värdet halveras eller? Vad är i så fall nyttan med det? Och som en följdfråga på Eddies fråga undrar jag hur tätt inpå bolagsstämman man kan köpa aktier för att få vara med om utdelningen? Jag menar det tar väll ett tag innan man blir inregistrerad som ägare hos VPC?

Som avslutning vill jag bara säga tack för en kanonbra bok och blogg! 🙂

Hälsningar Stefan

7 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Kul att höra att boken och bloggen inspirerar. Ang avstämningsdag kolla bolagets hemsida. Split gör bara att varje aktie delas upp i flera, påverkar inte värdet totalt men gör att aktien blir lägre prissatt per styck vilket kan underlätta handeln och därmed gynna utvecklingen.
/ Tobias

2 04 2011
Henric Persson

Än är det inget pengaregn för mig men kanske ett litet duggväder 🙂

7 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Det är härligt det med och du kommer att bli förvånad över hur det växer i styrka om du är uthållig och fortsätter investera klokt!
/ Tobias

15 04 2011
Henric Persson

Du ska ha en eloge för all tid du lägger på att svara på alla våra kommentarer..

18 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej igen Henric, tack för uppmuntran, det gör att det känns meningsfullt att fortsätta svara om det hjälper andra!
/ Tobias

1 04 2011
Cornelia Schildfat

Underbart Tobias!
Vi är på banan, både för vår egen del o barnen o det känns så fantastiskt bra.
Tack för dina tips, tack för att du skrev boken så att man förstår.
Bättre sent än aldrig att starta med aktier!

Bamsekramen från Cornelia

7 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Kul att höra!
/ Tobias

1 04 2011
Eddie

Hej Tobias, tack för dina inlägg!

Tycker du att man ska försöka passa på och köpa till sig aktier i investmentbolagen nu redan innan utdelningen så att man kan få del av den, eller tror du att det är svårt att få tag i aktier till rimligt pris så nära in på?

Hälsningar Eddie

7 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Tack själv! Lite väl kort inpå men är du långsiktig så är det mer en smaksak vilket du gör.
/ Tobias

1 04 2011
Helena

Hej!
Jag har läst din bok och är på G, vilket känns spännade. Den uträkning som finns på s 115 i biken är intressant, men den räcker bara till 2008, har du,eller någon annan, gjort någon liknande uträkning för åren efter 2008?
Mvh Helena

7 04 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Hej, kul att du är på G. Börsen har gått upp sedan dess så utan att ha räknat på det kan du nog utgå från att slutsatsen blir densamma även om siffrorna är något förändrade (bättre).
/ Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: