Läs och inspireras av Mattias

16 02 2011

Många av er läsare hör av sig och delar med sig av era berättelser. Det är jag mycket tacksam för. Fortsätt gärna att höra av er och berätta hur ni jobbar med er egen pengamaskin. På så vis kan vi hjälpa och inspirera varandra. En av dem som hörde av sig heter Mattias. Jag blev så imponerad över hur långt han kommit trots att han bara är 19 år gammal, hans målmedvetenhet, mod att tänka annorlunda än de flesta i hans egen ålder och kloka resonemang. Eftersom jag själv var i tonåren när jag  började tyckte jag det var extra kul med denna berättelse, som jag tror kan inspirera många, så jag frågade honom om han ville dela med sig av sin berättelse. Tack Mattias för att du ville det!  

Jag är en 19 årig kille ifrån Östersund som ganska nyligen började investera. Jag kom i kontakt med Tobias och blev tillfrågad att skriva en gästkrönika här på bloggen.

Jag känner igen mig själv i Tobias när jag läser boken. Jag älskar att surfa, jag kör min pappas gamla SAAB som har tickat 33 000 mil och jag har framförallt ett intresse för börsen. Anledningen till att jag började investera var för att jag tyckte det var intressant, roligt och lärorikt. Jag började investera i  Oktober 2010 men jag har innan det följt börsen väldigt länge och läst mängder av böcker, artiklar, årsredovisningar etc. Jag kan spendera timmar framför datorn för att läsa om företag och dagens börshändelser. Anledningen till att jag väntade var den att jag inte hade en fast inkomst som gav mig något överskott och dels för att jag ville vara säker på vad jag gav mig in på.

Idag får jag ett rejält överskott varje månad som jag kan använda både till att investera och till att spara på ett bankkonto. Pengarna jag sätter på ett bankkonto är sådant jag sparar för att göra resor och för vidare utbildning. Pengarna jag investerar är pengar jag är säker på att jag kan undvara för en lång tid framöver.

Att jag får ett sådant kraftigt överskott är inte speciellt konstigt. Jag som många andra i min ålder såg möjligheten med att jobba i Norge. Högre timlöner, mindre skatt och starkare krona gör en markant skillnad gentemot ett jobb i Sverige. Dessutom har jag sådan tur att jag har en moster som är bosatt 1 mil ifrån mitt jobb, vilket gör att jag bor väldigt billigt. Jag är här för att jobba och tar också därför på mig nattjobb och jobb på helger. Det är ca 15 mil hem så jag åker hem ungefär varannan vecka och träffar därför varken min flickvän eller mina vänner speciellt ofta. Det är tufft men det är något jag rekommenderar för andra personer i min ålder om det är pengar man är ute efter.

Jag vill gärna jobba inom ekonomi i framtiden och jag är säker på att jag kommer forsätta investera i många år framöver. Jag har inte byggt upp min portfölj för att ge mig rejäl avkastning bara på någon vecka eller månad, utan den är i första hand uppbyggd för att med tiden behålla värdet på pengarna och ge en avkastning som är bättre än räntorna och de flesta fonderna över tid. Slår min portfölj index, vilket den än så länge gör, så kommer jag absolut vara väldigt nöjd men det är inget mål i sig.

Målet med mina investeringar är att i framtiden kunna jobba 3-4 dagar i veckan, kunna åka på långsemster till solen en gång per år och kunna ge min familj ett bra liv och ändå ha möjlighet att gå i förtidspension. Jag varken förväntar mig eller tror att jag kommer kunna köpa ett eget jetplan eller att jag kommer äga ett helt företagsimperium, jag vill bara slippa att sälja varenda vardag till ett företag i 45 år framöver.

Mina stora förebilder är Benjamin Graham, Warren Buffett och hans kollega Charles Munger. Av dem har jag hämtat min investeringsfilosfi och framförallt lärt mig värdet av tid. Om hur min portfölj är uppbyggd går jag inte in på så länge det inte finns intresse för det eftersom jag knappast har något facit i hand än.

Avslutande så vill jag bara påminna er om att det finns så oerhört många smarta och framgångsrika människor där ute med verktyget vi har i dag i form av internet så krävs det inte mycket för att lära av dem.

”Kontrollera det som du kan kontrollera. Marknaden kommer du aldrig kunna kontrollera men däremot ditt egna beteende” – Benjamin Graham

Mattias Ohlsson


Åtgärder

Information

6 responses

20 03 2011
Ann-Kristin Nilsson

Har precis läst färdigt boken och registrerat mig på Nordnet.
Jag är 60 år men det känns ändå som att jag skulle kunna bygga en pengamaskin för att få lite guldkant på kommande år. Jag har också gett boken till mina döttrar (25 och 30 år) för att de skall kunna ha valmöjligheter i livet. Vi kommer att bli ett team – där jag hoppas kunna inspirera precis som Tobias och Mattias har gjort ! Tack !

28 03 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Kul att höra!

/ Tobias

13 03 2011
William Ahlén

Kul läsning! Jag läser för tillfället Företagsekonomi på C-nivå och har inriktat mig på just finansiering. Om du är intresserad av att jobba inom ekonomi, som du skrev, så kan jag starkt rekommendera dig att läsa finansiering. Visserligen är det kopplat till den ekonomi som företag sysslar med, men är man öppen i sinnet så finner man snart att väldigt mycket går att tillämpa i den egna/privata ekonomin. Detta gör att man sitter och lusläser böcker och forum parallellt med det studiematerial man har införskaffat sig och detta är sannerligen riktigt riktigt roligt.

Lycka till med ditt sparande och dina framtidsplaner.

MVH William Ahlén

16 03 2011
TOBIAS SCHILDFAT

Kul att du gillar boken och också är hängiven dina studier, har själv läst c-nivån i finansiering när jag pluggade i Lund och tyckte det var intressant precis som du.
Lycka till med studier och att bygga din egen pengamaskin!
/ Tobias

18 02 2011
Elias Högmark

Way to go Matt! Riktigt bra och skoj att läsa!

16 02 2011
Daniel Melkersson

Mycket välskrivet och fantastisk syn på livet. Du kommer få ett bra liv med den inställningen Mattias!

All lycka i framtiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: