Att förhandla i TV-rutan!

28 09 2010

Jag får ibland frågor om hur det var att förhandla i TV-rutan i samband med att vi var med i Draknästet med vårt företag Solentro. I boken ”Vägen till din första miljon” använder jag händelsen som ett exempel när jag skriver om vikten av att våga förhandla och vikten av att kunna säga nej. Att kunna säga nej när man går in i en förhandling är ett bra utgångsläge. För att kunna säga nej är det viktigt att alltid försöka ha ett bra alternativ om förhandlingen inte leder dit man vill.

Så var fallet för oss, när vi gick in i förhandlingen med Solentro och Drakarna, var vår verksamhet redan igång. Vi kunde säga nej och ändå fortsätta vår resa. Vi visste också att vår verksamhet skulle kunna vara intressant för andra investerare utanför TV-rutan, det vill säga, drakarna var inte de enda investerarna i världen. För alla som bygger en egen pengamaskin är det viktigt att övervinna rädslan av att förhandla. För genom att förhandla ser man till att inte betala överpriser. Det innebär att ditt överskott blir större än annnars och att du kan bygga upp din pengamaskin snabbare och starkare än utan förhandlingar. Vill du se hur förhandlingen i Draknästet gick till så kan du se klippet (ca 10 minuter) genom att klicka här.


Åtgärder

Information

3 responses

30 09 2010
Solentro på TV – SVT’s Draknästet « Vem som helst kan göra en egen bok!

[…] Tobias har också skrivit om detta i sin blogg, du kan läsa hans inlägg här. […]

29 09 2010
Niklas

Efter att ha sett klippet på youtube vill jag påstå att ni utstrålade trygghet och professionalism. Jag tror nyckeln ligger i att vara påläst och väl förberedd för att kunna göra sig själv rättvisa. Ni gav intryck av båda delarna.

Det jag tror många, liksom jag själv, kan känna obehag inför en förhandlingssituation är osäkerheten att på förhand inte veta alla korten på bordet. Det är då lätt att ta en annan väg där man slipper konfrontation. Men faktum är ju att man inte har något att förlora. Utgångsläget kan ju inte bli sämre än vad det var innan och lyckas man går man definitivt stärkt från rummet.

29 09 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej och tack för inlägget. Precis som du skriver handlar det om förberedelse och sedan att våga steget, det känns läskigt första gången, andra gången och kanske även tredje gången, men för varje gång känns det minder och mindre obekvämt i och med att man känner sig tryggare i sin roll. Så det gäller bara att börja förhandla och övervinna sin rädsla, så fick jag själv göra och det fungerar. Det blir sällan perfekt med precis som du skriver blir det ofta bättre än hur det var innan.
/Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: