Investmentbolagen utklassar börsen!

24 09 2013

Tidigare i år gjorde journalisten Mikael Vilenius på Dagens Industri en genomgång över investmentbolagens utveckling under olika tidsperioder. För att läsa hela artikeln kolla i Dagens Industri den 12 april i år på sidan 20.

Bl a visade artikeln på följande siffror:

Första siffran avser tidsperioden 1997-2013 och den andra siffran tidsperioden 2007-2013.

Totalavkastning PER ÅR i %:

Stockholmsbörsen (SIX RX) 9,2 / 3,5

Portfölj av alla investmentbolag  17,3 / 9,4

Öresund  17,6 / -0,7

Ratos  16,9 / 2,3

Latour  14,6 / 10,7

Lundbergs  13,7 / 4,0

Kinnevik  13,3 / 11,3

Industrivärden  11,5 / 2,3

Investor  9,4 / 4,8

Melker Schörling  Ej noterat / 22,4

Som man ser utklassar en portfölj av investmentbolag börsen som snitt både på längre och kortare tider. Ingen garanti för framtiden men det ger en intressant bild över hur det sett ut historiskt under många år.  En portfölj av flera investmentbolag ger en god riskspridning och har goda möjligheter till att ge en stark totalavkastning över tiden.


Åtgärder

Information

3 responses

29 09 2013
Johan

Hej har precis löst ut boken som jag fick hem i brevlådan i förrgår och känner mig mycket inspirerad att börja bygga min pengamaskin men är väldigt grön vad gäller aktier.
Jag var idag in på min Avanza och kollade lite på Ratos.
Där finns det 3 olika aktier 1: Ratos Pref som kostar 1877kr. Ratos A 68,05 Kronor och Ratos B. 61,15 kr.
Vad är skillnaden på A och B aktier (har sett detsamma på flera företag) och vad innebär pref som ur min nuvarande ekonomiska synvinkel är svindyr?

Tack än en gång för en mycket intressant och inspirerande bok

30 09 2013
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Tack för din rader och kul att boken inspirerar dig. Läs mitt inlägg om Ratos från i början på året, där har du min uppfattning som fortfarande gäller. I ett av mina senaste publicerade inlägg på bloggen kan du också se totalavkastningen per år för flera investmentbolag, även Ratos, för olika tidsperioder.
Lycka till,
Tobias

26 09 2013
Kristoffer

Hej Tobias. Jag läste nyligen din bok och blev väldigt inspirerad. jag har nu köpt aktier i fyra bolag. min portfölj är inte så stor än och den består i största del av investmentbolag. de bolag jag har är H&M,Kappahl,Investor och Ratos. Jag läste som sagt din bok och jag vet att du tycker mycket bra om Investmentbolag och du verkar gilla Ratos. jag har bestämt att mina byggstenar ska bestå främst av svenska investmentbolag då jag tycker det verkar vara tryggt och bra- jag köpte aktier i Ratos B i går och jag tyckte själv att jag hade hyffsat bra koll på Ratos och enligt dig och många andra är det en ganska bra investering. jag såg dock på Nordnets hemsida att Ratos utveckling historiskt inte hade varit så bra historiskt, på 5 år har de minskat med nästan 20%. har jag rätt uppgifter och rätt uppfattning om Ratos och min fråga till dig är om du tycker att jag ska ha kvar mina aktier i Ratos och eventuellt köpa mer eller slopa det helt och satsa på andra Investmentbolag?

Mvh Kristoffer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: