Vädret på aktiemarknaden ungefär som den svenska sommaren…

23 07 2012

Lite sol, lite regn, men rätt gött ändå, det är ju sommar:). Det är fortsatt risk för sämre väder om man ser på ekonomin i många länder och de konsekvenser det får för länderna i sig men även för ekonomin i stort. Dock tuffar de stora svenska företagen på i god takt. Många höjde utdelningarna i våras, däribland Ratos och Lundbergs. Ändå har många börskurser gott ner en hel del som en följd av bland annat det osäkra läget i världsekonomin. Det gör att många bolag har blivit billigare att köpa in sig i.

Att hålla en högre kassa än normalt är nog ett bra recept i oroliga tider, på så vis har man också möjlighet att investera mer om det skulle komma ytterligare fall i börskurserna. Och visst, det kan komma nya regnskurar och till och med åskväder men att investera regelbundet är ett bra tillvägagångssätt och sett i backspegeln brukar de bästa inköpen ske när börsvädret är dåligt och osäkerheten stor. Efter regn kommer sol…

Direktavkastningen, utdelningen i förhållande till börskursen är nu mycket hög för många bolag, 5% och mer! Detta får motsvara det soliga i vädermetaforen och gör att jag tycker det är fortsatt intressant att investera i aktiemarknaden. Men som alltid, det gäller att göra det med pengar man inte måste kunna realisera inom de närmsta åren. Och det gäller att man sover gott även om kurserna vänder söderut under vissa tider. Jag kollar hellre på utdelningarna, så länge pengaregnet består eller förstärks är det faktiskt goda tider för aktieinvesterare oavsett hur börskursen rör sig på kortare sikt.

Glöm heller inte att njuta av sommaren, köp en glass eller två, och njut av solen när den skiner!

Fortsatt skön sommar och soliga hälsningar,

Tobias

 


Åtgärder

Information

6 responses

7 08 2012
m

Hej.
Jag har en fråga som jag inte förstår när jag läst din bok. Du har gjort en kalkyl i boken att om man sparar 14 tusen per år och det ökar med 15 % varje år så har du en miljon sen. Vad menar du med att det ökar 15%? asså vad är det för ränta på det?
Förlåt om det är en dum fråga men jag försöker räkna ut en egen sån kalkyl

7 08 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
det är ett exempel på totalavkastning på de aktier du investerar 14 tkr i varje år. Exempelvis har investmentbolaget Lundbergs haft just en totalavkastning PER ÅR under tiden 1999-2008.
Mvh,
Tobias

24 07 2012
Joachim

Jag försöker få tillfälle att lyssna på dig men får aldrig veta i tid vilka föreläsningar du ger. Ofta noterar du samma dag på denna hemsidan. Finns någon hemsida med sådana tider?

Skulle vara intressant och höra vilka aktier du anser vara pengaregn? Jag förstår Lundbergs och Ratos. Men vilka andra ger enligt dig pengaregn?

25 07 2012
TOBIAS SCHILDFAT

hej,
kommande föreläsningar läggs upp på bloggen.
mvh,
Tobias

2 08 2012
Joachim

Jag vet men ofta med så kort varsel att jag som inte bor nära dig har möjlighet att komma. Vanligen ser jag en blänkare från dig den dagen som du har föreläsningen.

24 07 2012
Andreas

Hej Tobias…investerar du som vanligt reglbundet? Tack för att du uppdaterar då och då 🙂 roligt att följa denna sida…. Trevlig sommar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: