Gott nytt år!

30 12 2011

”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin” gavs under året ut som pocket (våren) och som ljudbok (hösten), tack Anders Wallén för fin inläsning. Många nya läsare har tillkommit, ca 40 000 böcker har sålts och över 4000 personer har lyssnat på mina föredrag sedan boken kom ut under våren 2010. Tack till er alla.

Året som vi skriver 2011 är snart till ända. Ett nytt står redo att ta vid. För oss investerare har 2011 bjudit på rejäla utdelningar i våras men också stora värdemässiga nedgångar på börskurserna. En viktigt sak att urskilja mellan dessa båda händelser är att medan utdelningarna är reda pengar i plånboken är värdenedgången på börskurser endast realiserad om man valt att sälja. Det är en viktig skillnad. Är man därtill långsiktig kan utdelningarna med tiden komma att ha betalt det utlägg man gjorde när man köpte aktierna. Har du tänkt på det?

Hur ser det ut framåt? Om detta går det bara att gissa. Statsfinanserna i många länder är fortsatt ansträngda och kommer att vara för många år framåt. Så går det när vi lever för lånade pengar för länge, då blir baksmällan desto större. Företagen däremot är väldigt lågt skuldsatta, tjänar bra med pengar och har starka tillgångar. Blir det en finansiell kollaps, läs euron kollapsar, kommer det så klart att sprida sådan stor osäkerhet att det även kommer att drabba företagen. Men kan poliktiker och andra aktörer hanka sig fram, ta bättre beslut än tidigare och sakta reda ut den soppa som vi alla varit del av (nåväl, de flesta av oss) att koka så att det statsfinansiella läget i de värst drabbade länderna sakta förbättras – ja, då kan företagen vara fortsatt starka och till och med växa ytterligare.

Jag fortsätter hålla fokus på utdelningarna. Redan till våren kan vi förhoppningsvis se framemot fortsatt stora utdelningar då året som snart gått gett ett starkt resultat för många bolag. Är utdelningarna uthålliga tycker jag att man får väldigt bra avkastning i förhållande till börskursen idag. Men jag försöker samtidigt hålla en stark kasssa. Skulle börsen störtdyka igen vill jag ha möjlighet att köpa till reapriser. Under tiden och i denna ovisshet försöker jag fylla på regelbundet. Så har jag gjort länge och så kommer jag nog att fortsätta göra länge. Pengaregnet lär fortsätta även nästa vår och skulle jag gissa, för många vårar framöver. Inte utan bakslag men med gott resultat över tiden. Glöm heller inte bort det grundläggande, att pengar bara är ett medel, se till att använda dem till mer än att investera, ofta går det att göra både och, vilket är en fin kombination som både stärker din egen pengamaskin och sätter guldkant på tillvaron här och nu.

Till alla läsare  och personer jag haft förmånen att träffa i olika sammanhang vill jag tacka för det gångna året och önska er alla en fin avslutning på detta år 2011 och ett riktigt gott nytt 2012!

/Tobias

PS Glöm inte bort att anmäla dig till något av de seminarier vi kör under våren, det första äger rum redan den 19 januari i Malmö, läs mer genom att klicka här.


Åtgärder

Information

5 responses

18 01 2012
Eddie Hallgren

Hej Tobias!
Har en fråga angående hur du ser på aktiemarknaden idag!
Ratos ligger mycket back, jag har redan en hel del aktier hos dom sen tidigare. Hur har du personligen gjort? Överväger om jag ska punga in ännu mer nu eller sitta ner i båten!

Tack för svar!
MVH Eddie

18 01 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
Ratos är ett av mina största innehav och när jag får besked om utdelningen för våren kan jag mycket väl tänka mig att fylla på med fler. Kurs idag i förhållande till förväntad utdelning ger en direktavkastning på fina 6%. Lundbergs och Skanska är andra innehav som jag också gillar. Hälsningar,
Tobias

12 01 2012
Tomas Bjurström

Hej tack för en kanon bok. Läste den på en dag. Och det händer inte ofta.
Undrar en sak ska börja bygga nu men hur ska man göra med mål-kurser?
Liksom om man köper in sig på 100 ska man då sätta någon gräns?
Liksom om jag når 150 med denna aktien så (nöjer) jag mej så man inte blir girig?
Hur ska man tänka angående detta?

13 01 2012
TOBIAS SCHILDFAT

Hej,
kul att du gillar boken. Jag resonerar istället så här. Varför sälja något som ökar i värde? Låt det fortsätta växa och var med på resan istället för att sälja av. Men jag är också långsiktig i mina investeringar.
Lycka till,
Tobias

31 12 2011
Eddie

Gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: