Finns det något som är dåligt med indexfonder i din mening?

28 04 2010

Denna fråga fick jag precis här på bloggen. Nackdelen kan vara att man får vara beredd på de ibland tvära kast som sker på aktiemarknaden (kraftiga nergångar och uppgångar) eftersom fonden följer index. Men även detta jämnar ut sig över tiden. Jag ser därmed mest fördelar. Indexfonder har ofta mycket lägre (eller inga) avgifter än övriga fonder. Såldedes en FÖRDEL. Index har faktiskt gått bättre än fonder i snitt under långa perioder, så även här blir det ytterligare en FÖRDEL med en indexfond. Dock har investmentbolag gått bättre än index så det är väl ingen överraskning att jag föredrar dessa. Men som fondval isolerat finns det flera FÖRDELAR med indexfonder.


Åtgärder

Information

3 responses

5 05 2010
Eddie

Tjena!
Det låter väldigt vettigt det du säger. Jag kollade upp resultatet för en av mina två fonder, och den hade inte gjort speciellt mycket vinst under åren jag haft den (!) så jag behöver nog inte skatta särskilt mycket hur som helst. Det blir till att sätta in en summa i någon indexfond och läsa på mer om investmentbolag!

Tack för tipsen!
/Eddie

29 04 2010
Eddie

Intressant. En sak jag tänkt på; Om jag har mina pengar i värdepapper t.ex. indexfonder, men jag misstänker att börsen kommer att gå ned eller bara vill trygga mina pengar. Kommer jag inte då göra en kapitalförlust (skatt 30%) om jag vill flytta mina pengar till räntebärande papper, eller är det först när jag ”tar ut” pengarna som jag måste skatta på dem?

För närvarande har jag sparande i vanliga fonder, men jag skulle vilja flytta pengarna och investera dem i annan form i ett annat bolag/bank. Då betalar jag skatt på pengarna inte sant?

Oerhört tacksam för svar!
/Eddie

4 05 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Så fort du väljer att sälja något (spelar ingen roll om det är fonder eller aktier) så utlöses en skattekonsekvens och du får året efter i deklarationen ta upp denna och skatta för den (om det blivit vinst). Däremot utlöses ingen skattekonsekvens bara för att du flyttar fonder eller aktier från en bank till en annan, det är bara om du säljer av dem som det sker. Förstår om du beaktar skattekonsekvenserna med det viktiga är att du investerar i sådant du tror på. Bättre att sälja av och betala skatt (ju mer desto bättre för det innebär ju att du gjort bra affärer) och investera i något som du långsiktigt tror på. Min filosofi är att köpa då och då och sällan sälja och instället inkassera utdelningar varje vår från exempelvis investmentbolagen. Men om jag av olika anledningar ändrar uppfattning om ett bolag så går jag ur det och satsar försäljningssumman i de bolag jag fortsatt tror på.
Hälsningar,
Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: