Solen skiner och det regnar pengar från Ratos

23 04 2010

För alla som äger Ratos-aktier så är det pengaregn idag då utdelningen betalas ut och landar på bankkontot. 9,50 kr per aktie. Njut, gör något kul för en del av pengarna och kanske köp några fler aktier för den andra delen?!


Åtgärder

Information

8 responses

10 05 2010
Bengt

Hej!

Vad kör du för nätmäklare? Nordnet?

10 05 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej!
Själv använder jag mig av Handelsbanken och Nordnet och jag betalar inte några depåavgifter utan endast courtage när jag handlar.
Hälsningar,
Tobias

28 04 2010
Daniel

Hej!
Jag är en nybörjare vad det gäller att bygga en pengamaskin och därför har jag en fråga om P/E-tal. Jag såg att Ratos som du har talat varmt om har ett P/E-tal som ligger över 40. Som jag förstått det är det ganska högt. Har Ratos historisk haft ett högt P/E-tal, eller brukar det ligga lägre så att det med andra ord är dålig timing att gå in i Ratos nu?

Mvh/
Daniel

4 05 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Daniel!
Ratos har onekligen gått starkt under en tid. Det är alltid svårt att veta om tajmingen är rätt när man köper. Därför brukar jag ganska konsekvent försöka köpa i intervaller löpande över tiden, exempelvis kvartalsvis eller halvårsvis. På så sätt har snittet visat sig bli bra även om jag ibland köpte ”dyrt” till en början med. P/E-talet är ju vinsten sett i relation till priset. För investmentbolag gäller dock att vara lite försiktig när man drar sina slutsatser baserade på endast på P/E-talet. Dessa bolag kan ha ganska ”ojämna” resultat och det beror på att en del av deras resultat är från försäljningar av bolag. T ex var P/E-talet för Ratos endast 4 i slutet på 2008 på grund av att man det året gjorde en stor företagsförsäljning som gav en rejäl vinst. Så att sälja ett bolag är inget som görs varje månad eller ens varje år. Titta därför på resultatet över exempelvis en femårsperiod och dela på fem så får du ett snitt som är mer rättvisande. Är P/E-talet fortfarande högt även då så hade jag varit försiktig. Hoppas svaret hjälper dig.
Hälsningar,
Tobias

28 04 2010
Monica

Hej
Jag har läst din bok och tycker den var jättebra.
Jag kommer att ta dina råd i beaktande och undrar hur och var man köper investmentbolag t ex Ratos?
Jag har Avanza.

Tack på förhand

Mvh

Monica

28 04 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Monica!
Vad kul att höra! Har inte Avanza själv men logga in och sök bland aktier, bör stå i bokstavsordning, sedan är det bara att välja Ratos och lägga en köporder. Du kan säkert ringa eller maila Avanza om du behöver ytterligare hjälp.
Lycka till!
/Tobias

23 04 2010
Liselotte

Hej!
Tack för att du har skrivit en MYCKET inspirerande bok, min fråga till dig gäller utdelningar, hur ofta kommer dem? 1 gång per år eller är det oftare?
Tacksam för svar.
Mvh Liselotte

26 04 2010
TOBIAS SCHILDFAT

Hej Liselotte!
Jättekul att du gillar boken! Utdelningar kommer oftast på våren, i mars och april sker de allra flesta. Svenska bolag samlar och delar ut en gång per år. Utländska bolag delar ibland ut kvartalsvis. Innebär inte att de delar ut mer men att de delar upp och betalar utdelning flera gånger per år.
Hälsningar,
Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: